Spare plug in engine bay???? Car won't start - MINI Cooper Forum
Go Back   MINI Cooper Forum > Model Specific MINI Forums > MINI Cooper S > First Generation MINI Cooper S


First Generation MINI Cooper S MINI Cooper S 2002 - 2006

Mini2.com is the premier Mini Cooper Forum on the internet. Registered Users do not see the above ads.
Reply
Similar Threads
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
MCS Engine noise when cold CBCooper Second Generation Faults & Fixes 2342 Nov 14th, 2014 08:37 AM
TWINI - Twin engine R53 Endurance Race Car pooper MINI in Motorsport 2 Aug 27th, 2014 12:37 AM
Please help! My car won't start & makes clicking noise... 2003 Mini Cooper Tyna General Discussion 3 Feb 1st, 2014 10:38 PM
Car starts, runs for a short period and begins to sputter out, then stalls. Ideas?? ledfrog Maintenance & MINI Care 4 Oct 27th, 2012 04:33 PM
URGENT - HELP/ADVICE NEEDED FOR R56 Mini Cooper S 2007 LadyUK Second Generation MINI Cooper S 18 Oct 23rd, 2012 07:29 PM

 
LinkBack Thread Tools Rate Thread
  #1 (permalink)  
Old Mar 24th, 2014, 08:29 AM
MINI2 Newbie
Offline
 
Join Date: Mar 2014
Posts: 11
Local Time: 06:36 AM
United Kingdom
Question Spare plug in engine bay???? Car won't start

Managed to get the engine back together this weekend after a full engine rebuild, on putting it all back in the car I'm left with a plug I can't find where it goes!! It's down by the thermostat area about 10" long from main loom it has a black male plug with one blue and yellow wire and one green an purple.

The starter motor is not engaging at all I have checked all the wiring to it seems fine scratching my head a bit at the moment


Any help will be much appreciated
Attached Thumbnails
Click image for larger version

Name:	image.jpg
Views:	56
Size:	38.6 KB
ID:	171314  
Reply With Quote
Sponsored Links
Advertisement
 
  #2 (permalink)  
Old Mar 24th, 2014, 09:52 AM
MINI2 Premium Member
MINI2 Master
Offline
 
Join Date: Mar 2012
Posts: 3,265
Local Time: 05:36 AM
United Kingdom Male
I havent got a Gen 1 manual, but the Gen 2 manual for wires blue and yellow it says Valvetronic servo motor, dont know if its the same on yours?
Reply With Quote
  #3 (permalink)  
Old Mar 24th, 2014, 11:44 AM
MINI2 Newbie
Offline
 
Join Date: Mar 2014
Posts: 11
Local Time: 06:36 AM
United Kingdom
Not sure what that is does gen 2 have vvti?
Attached Thumbnails
Click image for larger version

Name:	image.jpg
Views:	17
Size:	38.6 KB
ID:	171322  
Reply With Quote
  #4 (permalink)  
Old Mar 24th, 2014, 02:48 PM
MINI2 Master
Offline
 
Join Date: Feb 2011
Location: South london
Posts: 1,203
Local Time: 05:36 AM
United Kingdom Male
Hi ya

Hard to say but it might be the crankshaft position sensor on the front of the engine block just under the water pump around where the dipstick tube goes in to the block but I think that plug is grey but can remember

Only other things around there really is throttle body, map sensor, water temp, lamba sensors,

Have you got a diagnostic tool you can run a test on see what sensors are working and what are not

I think my money is on the water temp sensor it's hard to see it just to the rear of the thermostat housing below the rear hose

Can you see what colours the wires are

Hope this helps
Reply With Quote
  #5 (permalink)  
Old Mar 24th, 2014, 04:16 PM
MINI2 Newbie
Offline
 
Join Date: Mar 2014
Posts: 11
Local Time: 06:36 AM
United Kingdom
Crank sensor I left on the loom that's in its place, map sensor is plugged in, water temp sensor also plugged in.
Now look g into possibility of it being clutch switch??? Thing is car started before with no need to put the clutch down?? Would an 03 mini have this feature or is it for later models?

John
Reply With Quote
  #6 (permalink)  
Old Mar 25th, 2014, 10:37 PM
MINI2 Newbie
Offline
 
Join Date: Aug 2011
Posts: 25
Local Time: 06:36 AM
United Kingdom
Little use in knowing what the plug is but my 03 does not need clutch down to start.
Reply With Quote
  #7 (permalink)  
Old Mar 26th, 2014, 04:03 PM
cristo's Avatar
BLIKSEM (my brg/brg mc)
Offline
 
Join Date: Mar 2003
Location: york, pennsylvania
Posts: 2,478
Local Time: 12:36 AM
United States Male View cristo's British Racing Green & Body Color 1st Gen MINI Cooper Profile
My 03 does.

Reply With Quote
Sponsored Links
Advertisement
 
Reply


Currently Active Users Viewing This Thread: 1 (0 members and 1 guests)
 
Thread Tools
Rate This Thread
Rate This Thread:

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Trackbacks are On
Pingbacks are On
Refbacks are On

Similar Threads
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
MCS Engine noise when cold CBCooper Second Generation Faults & Fixes 2342 Nov 14th, 2014 08:37 AM
TWINI - Twin engine R53 Endurance Race Car pooper MINI in Motorsport 2 Aug 27th, 2014 12:37 AM
Please help! My car won't start & makes clicking noise... 2003 Mini Cooper Tyna General Discussion 3 Feb 1st, 2014 10:38 PM
Car starts, runs for a short period and begins to sputter out, then stalls. Ideas?? ledfrog Maintenance & MINI Care 4 Oct 27th, 2012 04:33 PM
URGENT - HELP/ADVICE NEEDED FOR R56 Mini Cooper S 2007 LadyUK Second Generation MINI Cooper S 18 Oct 23rd, 2012 07:29 PM

» Recent Threads
engine will not start properly
Aug 12th, 2014 03:37 PM
by genik
Last post by MKuRNDY
Today 02:44 AM
4 Replies, 770 Views
New Owner with a Question.
Today 01:44 AM
Last post by Steve Ball
Today 01:44 AM
0 Replies, 61 Views
Heater not working
Dec 15th, 2014 08:03 AM
Last post by mab01uk
Yesterday 11:49 PM
4 Replies, 345 Views
Review - AEM Cold Air Intake
Nov 27th, 2014 10:13 AM
Last post by deej_bb
Yesterday 11:02 PM
1 Replies, 341 Views
AGM Battery
Mar 28th, 2013 11:06 AM
Last post by SteveM3
Yesterday 11:01 PM
10 Replies, 5,772 Views
This don't look right to me.
Dec 6th, 2014 03:04 AM
by Avro
Last post by SteveM3
Yesterday 10:47 PM
8 Replies, 612 Views
Dash and Door Trim Replacement
Dec 15th, 2014 03:52 AM
Last post by SteveM3
Yesterday 10:42 PM
1 Replies, 209 Views
Engine Oil consumption boy is the Cooper that thirsty?
Dec 15th, 2014 06:23 PM
by Sian1
Last post by deej_bb
Yesterday 10:41 PM
3 Replies, 249 Views
Hub centric rings
Dec 9th, 2014 10:22 PM
Last post by SteveM3
Yesterday 10:35 PM
4 Replies, 356 Views
Automatic stop start issues!
Yesterday 06:57 PM
Last post by ideal_leigh
Yesterday 06:57 PM
0 Replies, 117 Views
Mini One R56 2007 idling problem when engine is warm
Dec 16th, 2014 12:10 PM
by ryonski
Last post by The Nun
Yesterday 05:49 PM
3 Replies, 268 Views
Rubbing/grinding noise from front wheel
Yesterday 03:52 PM
Last post by The Nun
Yesterday 05:44 PM
1 Replies, 124 Views
Is my car tuned? Anyone's car?
Yesterday 05:42 PM
by miniamg
Last post by miniamg
Yesterday 05:42 PM
0 Replies, 118 Views
Help needed
Yesterday 05:24 PM
Last post by aikmanmosquito
Yesterday 05:24 PM
0 Replies, 105 Views
Buzz/scrape (not abs) at end of braking on L front wheel
Yesterday 04:47 PM
Last post by jrolli1509
Yesterday 04:47 PM
0 Replies, 113 Views
Transmission swap, need advice
Dec 15th, 2014 04:33 PM
by dirocyn
Last post by dirocyn
Yesterday 01:49 PM
6 Replies, 402 Views
Excessive Brake Pedal Travel
Dec 14th, 2014 05:39 PM
Last post by The Nun
Yesterday 12:00 PM
4 Replies, 364 Views
Xenon lights problem
Dec 16th, 2014 07:49 PM
Last post by The Nun
Yesterday 11:48 AM
1 Replies, 207 Views
Drivers windows help
Dec 16th, 2014 09:08 PM
by Scotta
Last post by Scotta
Yesterday 11:14 AM
2 Replies, 277 Views
$90 @ Streets of Willow - December 27-28, 2014
Yesterday 08:16 AM
by harvie
Last post by harvie
Yesterday 08:16 AM
0 Replies, 138 Views
» Premium
» Auto Insurance
» Wheel & Tire Center

Powered by vBadvanced CMPS v3.2.1

All times are GMT. The time now is 05:36 AM.



Powered by vBulletin® Copyright ©2000 - 2014, Jelsoft Enterprises Ltd.
SEO by vBSEO 3.3.2