r53 -02 ABS need help. tried it all!! - MINI Cooper Forum

General Discussion Use this forum to discuss MINI topics which are not related to other forums. Posts may be moved from here to alternative forums by the moderators without notice

User Tag List

 
LinkBack Thread Tools Rate Thread
post #1 of 2 (permalink) Old Mar 14th, 2014, 08:45 PM Thread Starter
MINI2 Newbie
 
Join Date: Jan 2014
Local Time: 04:53 PM
Posts: 2
Mentioned: 0 Post(s)
Tagged: 0 Thread(s)
Quoted: 0 Post(s)

Sweden
 
Exclamation r53 -02 ABS need help. tried it all!!

i have the classy BAS problem. But i tried ALL the selutions and it has gotten out of hand and i need elit tips...

What i have done to try fixíng it (And i have seen improvments along the way!)

4x orginal new speed sensors
4xnew wheelbearings (with the magnetic thing that tells the rotor speed)
a new renovated ABS unit. (A FORTUNE.....)
I hav tryd foolowing the cabels foor sign of any damage.
Changed the battery

Now what i am left with.
I plugg the Bosch computer to the car and try reading out the fault codes.
Tyre pressure light comes on and off (not depending on if i drive or not.

-Battery is low.
-wheel angle sensor.
-4falty abs sensores.

When i open the menu that shows the rotary speeds:

Front left seems alright while driving, exept it sometimes drops down ~40kn/h then goes back up to the correct value (the driving speed)

rear left and right is allright.

FRONT RIGHT is a problem. when i dont drive the sensor gives me a value of 10-20m/h (WHEN I DONT ROLL?) And it does not change when i lift out the sensor, still the same vaule. WHY?


Sometimes when i remove the fault codes i cant.
And sometimes i can remove them but then when i turn the ignition on the anti spin lamp starts to blink (Beacus the car thinks its driving in 30Kmh and 3wheels are still. BUT WHAT??

I really dont know what to do anymore, the car is in 1000pices and i need to know what you guys have had to change to get your car fixed.

Culd it be the ECU?? (/need an ECU reset?)
Culd it be the ABSpump (thats bolted to the Unit to the left in the engine departmet)
Or is there something els that you had to change?


It really bothers me that the right front wheel thinks its spinning.
Please help i really dont know what to do next. ALL TIPS AND HINTS are accsepted with gr8 appreciate!!

Btw the car has 110000km on the clock if thats any good foor you.
Mattiaas is offline  
Sponsored Links
Advertisement
 
post #2 of 2 (permalink) Old Mar 15th, 2014, 12:34 AM
MINI2 Master
 
Join Date: Feb 2011
Location: South london
Local Time: 03:53 PM
Posts: 1,224
Mentioned: 0 Post(s)
Tagged: 0 Thread(s)
Quoted: 0 Post(s)

United Kingdom Male
 
Hi ya

Disconnecting the battery may help, but I think there is another problem.
have you checked your engine control module plugs you may need yet pull both of them off clean and check for corrosion.
Have a good look at the abs wheel speed sensor plug they do corrode.
Also try to follow the wiring back into the loom the wires do get damaged
A good place to look for damaged wires is around the engine mount and under the fuse box in the engine bay also as the loom comes round from the fuse box to the abs pump.
marque is offline  
Sponsored Links
Advertisement
 
Reply

Quick Reply
Message:
Options

Register Now



In order to be able to post messages on the MINI Cooper Forum forums, you must first register.
Please enter your desired user name, your email address and other required details in the form below.

User Name:
Password
Please enter a password for your user account. Note that passwords are case-sensitive.

Password:


Confirm Password:
Email Address
Please enter a valid email address for yourself.

Email Address:
OR

Log-in









Human Verification

In order to verify that you are a human and not a spam bot, please enter the answer into the following box below based on the instructions contained in the graphic.




Currently Active Users Viewing This Thread: 1 (0 members and 1 guests)
 
Thread Tools
Show Printable Version Show Printable Version
Email this Page Email this Page
Rate This Thread
Rate This Thread:



Similar Threads
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
Mcs r53 2006 muzzyx First Generation MINI Cooper S 4 Feb 28th, 2014 05:50 PM
ABS unit not responding to INPA Russ_T First Generation Faults & Fixes 1 Mar 26th, 2013 09:56 PM
ABS fault JohnnyC First Generation Faults & Fixes 3 Mar 26th, 2013 01:16 PM
Mini Cooper r53 acs, abs and tyre light rossib86 General Discussion 4 Jan 13th, 2013 08:23 PM
R53 ABS issue rare First Generation Faults & Fixes 0 Oct 24th, 2012 05:22 PM

Posting Rules  
You may post new threads
You may post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Trackbacks are On
Pingbacks are On
Refbacks are On

 
For the best viewing experience please update your browser to Google Chrome