2011 Countryman S no power at 4,000rpm HELP - MINI Cooper Forum
Go Back   MINI Cooper Forum > MINI Technical Forums > MINI Faults & Fixes > Second Generation Faults & Fixes


Second Generation Faults & Fixes MINI faults and fixes Late 2006 - Present

Mini2.com is the premier Mini Cooper Forum on the internet. Registered Users do not see the above ads.
Reply
Similar Threads
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
Radio Boost CD Display 2011 Mini Countryman Terri2 Third Generation Interior & Ice 0 Dec 20th, 2013 09:34 PM
2011 mini countryman error code paceman007 Second Generation Faults & Fixes 1 Dec 1st, 2013 10:37 PM
Motortrend's 2011 Countryman S ALL4 Slushbox Verdict Blackhawks MINI Countryman 2 Dec 15th, 2012 09:35 PM
Automobile Magazine's Wrap-up of 2011 Mini Countryman S ALL4 Blackhawks MINI Countryman 5 Nov 26th, 2012 04:35 AM

 
LinkBack Thread Tools Rate Thread
  #1 (permalink)  
Old Jan 28th, 2014, 09:16 PM
MINI2 Newbie
Offline
 
Join Date: Nov 2009
Location: Pottstown, PA
Posts: 3
Local Time: 03:45 AM
United States
2011 Countryman S no power at 4,000rpm HELP

I have seen multiple threads about loss of power in these cars with random problems. I am hoping that some one can point me in the right direction here. I have a 2011 Countryman s with 70K miles. Bought it used a month ago. I think the former owner did not take care of it as he should. Here is the story-

Ran great the first week we had it. On a long road trip we stop for gas ( always using premium) the yellow engine flickered on and back off. Adjust the gas cap and went on with our trip. While visiting we had a bunch of codes pop up and it ran like crap. Random missfires and low fuel pressure. The turbo also stopped kicking in. (I thought that may be from the engine warning light) Found the HPFP to be a common problem and cause this so I replaced it.

Since then it has had random feeling of missfire but no codes. I have replaced all the coils and the plugs. Car randomly seems to have turbo and then not. Jerky like a missfire. Finally a code popped up and it said miss fire on p300. So I double checked the pugs and coils and all seem well. checked all connections and looked for leaks. Took it for a test drive and here is what I experienced after clearing codes.

In first gear the tach got to 4,000 and the motor had no juice. Not really a miss but no power. No turbo wind up either or even a sound.

Second Gear and third the exact same thing except in third felt like maybe a miss starting. I did not push any more. No codes at all.

Please help
Reply With Quote
Sponsored Links
Advertisement
 
  #2 (permalink)  
Old Jan 29th, 2014, 09:42 AM
MINI2 Newbie
Offline
 
Join Date: Jan 2013
Posts: 49
Local Time: 09:45 AM
United Kingdom
Sounds like your engine is not receiving the turbo boost. You have replaced the spark plugs and coil and the problem exist therefore it suggest to me the Turbo Boost Valve or the inlet manifold (or sensor) is misbehaving. Since your countrymen is still under warranty take it to Mini and let them deal with it.
Reply With Quote
  #3 (permalink)  
Old Feb 4th, 2014, 08:06 AM
MINI2 Newbie
Offline
 
Join Date: Feb 2014
Posts: 1
Local Time: 08:45 AM
United Kingdom
I hi have a countryman sd 2013,had it back in shop for same problems,replaced turbo unit twice, part of a wireing harness,and now has just lost power again,back in garage,wish i never seen car its nothing but trouble.
Reply With Quote
Sponsored Links
Advertisement
 
Reply


Currently Active Users Viewing This Thread: 1 (0 members and 1 guests)
 
Thread Tools
Rate This Thread
Rate This Thread:

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Trackbacks are On
Pingbacks are On
Refbacks are On

Similar Threads
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
Radio Boost CD Display 2011 Mini Countryman Terri2 Third Generation Interior & Ice 0 Dec 20th, 2013 09:34 PM
2011 mini countryman error code paceman007 Second Generation Faults & Fixes 1 Dec 1st, 2013 10:37 PM
Motortrend's 2011 Countryman S ALL4 Slushbox Verdict Blackhawks MINI Countryman 2 Dec 15th, 2012 09:35 PM
Automobile Magazine's Wrap-up of 2011 Mini Countryman S ALL4 Blackhawks MINI Countryman 5 Nov 26th, 2012 04:35 AM

» Recent Threads
Sprintbooster for MINI Cooper R56
May 14th, 2009 04:29 PM
Last post by Gacek191
Today 07:41 AM
9 Replies, 3,422 Views
I need a tool to flash a JCW map to my 04 MCS ECU
Yesterday 09:42 PM
Last post by djtmalta
Yesterday 10:36 PM
2 Replies, 173 Views
LED Daytime running lights - retro fit
Apr 15th, 2014 06:08 PM
Last post by french01
Yesterday 09:17 PM
6 Replies, 1,405 Views
Electric window stopped working
Jul 6th, 2006 03:48 PM
Last post by regarp
Yesterday 06:22 PM
34 Replies, 65,941 Views
Bonnet touching body
Aug 15th, 2014 03:47 PM
Last post by The Nun
Yesterday 03:58 PM
3 Replies, 453 Views
Facebook page selling mini parts around the uk
Yesterday 11:50 AM
by Alex93x
Last post by Restyle
Yesterday 03:25 PM
2 Replies, 147 Views
New Mini Cooper D - Worth the money?
Yesterday 01:33 PM
Last post by dangoodwin
Yesterday 01:33 PM
0 Replies, 125 Views
Mini Clubman Barn Doors Won't Lock
Oct 22nd, 2014 03:51 AM
Last post by WeeBad
Yesterday 01:03 PM
3 Replies, 430 Views
R56 Footwell module dead
Jul 15th, 2014 04:19 AM
by miniuy
Last post by k3fus
Yesterday 07:16 AM
6 Replies, 1,290 Views
inside lights
Oct 23rd, 2014 11:19 PM
Last post by bigmamabear
Oct 23rd, 2014 11:19 PM
0 Replies, 182 Views
Lights on warning not working
Oct 21st, 2014 11:42 AM
by S2dicky
Last post by S2dicky
Oct 23rd, 2014 09:16 PM
4 Replies, 486 Views
Smoked Headlight Covers GTO276S
Oct 23rd, 2014 08:49 PM
by tmath23
Last post by tmath23
Oct 23rd, 2014 08:49 PM
0 Replies, 184 Views
engine fan on more frequently
Oct 16th, 2014 01:46 PM
Last post by stewarth
Oct 23rd, 2014 07:27 PM
3 Replies, 661 Views
Cooper S judders when idle...
Jul 17th, 2010 04:53 PM
by ben_uk
Last post by Restyle
Oct 23rd, 2014 06:18 PM
6 Replies, 1,127 Views
R56 Aux input volume???????
Oct 20th, 2014 04:00 PM
Last post by Dermottdog
Oct 23rd, 2014 06:00 PM
4 Replies, 574 Views
Start/Stop engine button illuminated when car is locked
Oct 21st, 2014 08:07 PM
Last post by The Nun
Oct 23rd, 2014 05:03 PM
6 Replies, 571 Views
Wheel arch - advice please :)
Oct 22nd, 2014 10:08 PM
Last post by The Nun
Oct 23rd, 2014 05:00 PM
2 Replies, 270 Views
No spray on windshield wiper
Oct 19th, 2014 08:54 PM
by mom7x
Last post by CCroker
Oct 23rd, 2014 01:57 PM
2 Replies, 464 Views
Will I get jipped?
Oct 21st, 2014 11:14 PM
Last post by CCroker
Oct 23rd, 2014 01:52 PM
3 Replies, 397 Views
Rear wiper motor stem problem
Oct 18th, 2014 09:57 AM
Last post by ihughes
Oct 23rd, 2014 01:34 PM
4 Replies, 591 Views
» Premium
» Auto Insurance
Wheel & Tire Center

Powered by vBadvanced CMPS v3.2.1

All times are GMT. The time now is 08:45 AM.



Powered by vBulletin® Copyright ©2000 - 2014, Jelsoft Enterprises Ltd.
SEO by vBSEO 3.3.2