ABS Sensor - MINI Cooper Forum

First Generation Faults & Fixes MINI faults and fixes 2001 - 2006

Reply
 
LinkBack Thread Tools Rate Thread
post #1 of 22 (permalink) Old Apr 8th, 2010, 09:58 AM Thread Starter
MINI2 Newbie
 
Join Date: May 2008
Local Time: 08:58 AM
Posts: 35
Mentioned: 0 Post(s)
Quoted: 0 Post(s)

United Kingdom
 
ABS Sensor

Right here goes

Last month run flat warning came on then ABS and ACS, lucky for me my brother is in the trade so had the error code checked, back right ABS Sensor.

So this week, finally decided to get it replaced, got the part and replaced the sensor 20min job not that bad, but the lights are still on, And with the old sensor I could atleast reset the runflat, the others would stay on (it would come back on after a few miles)

But now I can't even do that, I tried the 10sec then pull away but it just won't reset at all now

Am going to the codes read again, but as I replaced the sensor from last time am a bit stuck

Anyone any idears before i make the trip on Frday night to see my Brother

Thanks

Sealsey is offline  
Sponsored Links
Advertisement
 
post #2 of 22 (permalink) Old Apr 9th, 2010, 05:12 PM Thread Starter
MINI2 Newbie
 
Join Date: May 2008
Local Time: 08:58 AM
Posts: 35
Mentioned: 0 Post(s)
Quoted: 0 Post(s)

United Kingdom
 
update

Right just got back and the error is still back right speed seneor

But we can't reset the code, so I am lost, have replaced the item, could it be a wireing fault????

Now the stranger thing is the ACS light is on meaning I should be able to whell spin for fun, but I can't, lots of power and nothing no spin just pulls away.

Come on people HELP!!!!!!!!!

Sealsey is offline  
post #3 of 22 (permalink) Old Jun 1st, 2010, 03:44 PM
MCS n00b
 
carlip's Avatar
 
Join Date: May 2010
Location: Plymouth, Devon, UK
Local Time: 09:58 AM
Posts: 6
Mentioned: 0 Post(s)
Quoted: 0 Post(s)

United Kingdom Male
 
Got a similar problem on my Mini, ACS, run flat light and ABS all on, checked all tyre pressures, all fine. Am waiting to go BMW to get it checked but thoguht i'd check on here first, no one know?
carlip is offline  
 
post #4 of 22 (permalink) Old Jun 3rd, 2010, 05:16 AM
MINI2 Regular
 
Dave Elliott's Avatar
 
Join Date: Oct 2004
Location: Fremantle
Local Time: 04:58 PM
Posts: 237
Mentioned: 0 Post(s)
Quoted: 1 Post(s)

Australia Male View Dave Elliott's Electric Blue & White 1st Gen MINI Cooper S Profile
 
Me too

ABS, ASC and brake warning lights all on. Runflat sensor light not on now, but was on intermitantly before the other lights decided to be on.

Waiting to have codes read.


Cheers
Dave Elliott is offline  
post #5 of 22 (permalink) Old Jun 3rd, 2010, 02:30 PM
MINI2 Newbie
 
DSCS's Avatar
 
Join Date: Oct 2007
Local Time: 04:58 PM
Posts: 40
Mentioned: 0 Post(s)
Quoted: 0 Post(s)

Male View DSCS's Classified Ads
 
my cooper s 2005 the ABS and the DSC lights on today.
DSCS is offline  
post #6 of 22 (permalink) Old Jun 3rd, 2010, 03:13 PM
Has met Quack Quack Jack
MINI2 Master
 
James's Avatar
 
Join Date: Jul 2006
Location: Essex
Local Time: 09:58 AM
Posts: 1,331
Mentioned: 0 Post(s)
Quoted: 1 Post(s)

England Male
 
i had the same problem a couple of weeks ago, took off the wheel gave the sensor a little wiggle and its fixed it, i think it just had a clump of mud stuck on it or something


James is offline  
post #7 of 22 (permalink) Old Jun 9th, 2010, 04:16 PM
MINI2 Newbie
 
DSCS's Avatar
 
Join Date: Oct 2007
Local Time: 04:58 PM
Posts: 40
Mentioned: 0 Post(s)
Quoted: 0 Post(s)

Male View DSCS's Classified Ads
 
Well guys I found out the reason why my ABS/DSC and tyres deflation lights keep going on an off
Few days ago I went to BMW workshop to check my rear interior view mirror. After they removed the mirror to check the part number and fixed it back I noticed that the warning lights did not go off until today. After I fitted the new mirror the warning lights went back to normal. It's sound weird.
DSCS is offline  
post #8 of 22 (permalink) Old Jun 9th, 2010, 04:31 PM
Has met Quack Quack Jack
MINI2 Master
 
James's Avatar
 
Join Date: Jul 2006
Location: Essex
Local Time: 09:58 AM
Posts: 1,331
Mentioned: 0 Post(s)
Quoted: 1 Post(s)

England Male
 
i think thats probably just coincidence tbh


James is offline  
post #9 of 22 (permalink) Old Jul 12th, 2010, 09:05 PM
MINI2 Newbie
 
Join Date: Dec 2009
Local Time: 08:58 AM
Posts: 3
Mentioned: 0 Post(s)
Quoted: 0 Post(s)

England
 
Unhappy Run Flat on then ABS

HI This is my first try
I bumped the rear near side wheel on the chirb the runflat light came on
I change the same wheel sensor made no differance so left it a bit then the light decided to go off for a bit and come back on, i change the new sensor to the off side no differance.
Changed the off side front sensor then ABS came on as well as the run flat, drove to work with it on, came back same day ABS light didnt come on only the run flat Decide to take it in to Mini garage
They said they had a record ABS Sensor fault, which the cleared and reset the tyre presure and it should be OK
Drove it 4 ft runflat light back on they said you need to change the ABS sensor,Changed the front nearside now i have ABS and runflat lights on perminantly
Can anyone help
Thanks
Phil
Phil A is offline  
post #10 of 22 (permalink) Old Jul 13th, 2010, 01:30 PM
minimindymandy02
 
Join Date: Jul 2010
Location: leicester
Local Time: 09:58 AM
Posts: 1
Mentioned: 0 Post(s)
Quoted: 0 Post(s)

United Kingdom Female
 
Send a message via MSN to mindy02
omg i have the same problem iv replaed pulse sensor and wheel bearing sensor!!!!! Lights went off for a day. dont know what else t try?!?!?!

mindy02 is offline  
post #11 of 22 (permalink) Old Jul 13th, 2010, 08:14 PM
MINI2 Newbie
 
Join Date: Dec 2009
Local Time: 08:58 AM
Posts: 3
Mentioned: 0 Post(s)
Quoted: 0 Post(s)

England
 
bought another front sensor to see if i had a bad one, still no good ABS and Runflat lights on.
Does any one know a good mini garage in birmingham?
Phil A is offline  
post #12 of 22 (permalink) Old Jul 21st, 2010, 09:19 PM
MINI2 Newbie
 
Join Date: Dec 2009
Local Time: 08:58 AM
Posts: 3
Mentioned: 0 Post(s)
Quoted: 0 Post(s)

England
 
abs runflat

update
bought a new speed sensor to replace front nearside one i just changed
it cured the ABS light on but the Runflat light still comes on after moving a few feet.
a mate brought his bosch code reader round tonight
it read ABS front nearside
cleared it
it also had C1E5C RPA button fault
cleared it
Still the Runflat comes on
It read the C1E5C RPA Button Fault
could this be the reset button faulty?



RPA Switch is the run flat reset button
I took the switch apart put it back together plugged it back in
No warning light
has not returned for the last week
so if you have this problem (run flat light comes on and stays on ) try the switch first

Last edited by Phil A; Jul 28th, 2010 at 08:59 PM. Reason: found fault
Phil A is offline  
post #13 of 22 (permalink) Old Aug 11th, 2010, 02:56 PM
MINI2 Regular
 
Rudolph Hucker's Avatar
 
Join Date: Jun 2004
Location: London SE
Local Time: 09:58 AM
Posts: 121
Mentioned: 0 Post(s)
Quoted: 0 Post(s)

England View Rudolph Hucker's Classified Ads
 
Me too.....
After upgrading my brakes to JCW all round, now have a situation where, under normal braking, the ABS cuts in even at low speeds causing a judder and reducing the braking effect, not very nice in traffic! Eventually the ABS, TractionControl and Tyre pressure lights come on and normal braking is restored.
Sometimes, hitting a speedbump will trigger the warning lights.
I haven't tried to see if the ABS or Traction Control still works when the warning lights are on, maybe I'll go out later and try.
Rudolph Hucker is offline  
post #14 of 22 (permalink) Old Aug 31st, 2014, 11:25 PM
MINI2 Regular
 
Dave Elliott's Avatar
 
Join Date: Oct 2004
Location: Fremantle
Local Time: 04:58 PM
Posts: 237
Mentioned: 0 Post(s)
Quoted: 1 Post(s)

Australia Male View Dave Elliott's Electric Blue & White 1st Gen MINI Cooper S Profile
 
I've had the ABS, Brake and ASC warning lights on permanently for a while now.

I had always thought it was a faulty wheel sensor, I was in the middle of the slow process of swapping them out without much luck.

My focus now has been a major parts swap between a wrecked 2006 MCS and my 2002; yesterday whilst working in the engine bay I found the cause of the light trifecta.

The wiring loom for the ABS control unit is routed under and around the bracket holding the the ABS unit. This loom was rubbing against the bracket and/or body and had worn through, shorting one of the wires to ground.

Getting to this wiring loom is not easy though.


Cheers,

Dave
Dave Elliott is offline  
Thanks for this post from:
post #15 of 22 (permalink) Old Apr 19th, 2016, 06:10 PM
MINI2 Newbie
 
Join Date: Sep 2013
Local Time: 09:58 AM
Posts: 6
Mentioned: 0 Post(s)
Quoted: 1 Post(s)

 
Any updates on this, we have an R53, codes read, rear speed sensor, fitted 3 now, and a new hub and the light is still on.
Wires all look ok but will check with a meter to the abs pump.

Do the lights go out or do they need clearing?
zenman63 is offline  
Sponsored Links
Advertisement
 
Reply

Quick Reply
Message:
Options

Register Now



In order to be able to post messages on the MINI Cooper Forum forums, you must first register.
Please enter your desired user name, your email address and other required details in the form below.

User Name:
Password
Please enter a password for your user account. Note that passwords are case-sensitive.

Password:


Confirm Password:
Email Address
Please enter a valid email address for yourself.

Email Address:
OR

Log-in











Currently Active Users Viewing This Thread: 1 (0 members and 1 guests)
 
Thread Tools
Show Printable Version Show Printable Version
Email this Page Email this Page
Rate This Thread
Rate This Thread:



Similar Threads
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
ABS unit not responding to INPA Russ_T First Generation Faults & Fixes 3 Apr 21st, 2016 11:03 PM
ABS fault JohnnyC First Generation Faults & Fixes 6 Sep 12th, 2015 05:27 PM
ABS goes nuts after rear brake job bhanelt Wheels, Tyres & Brakes 1 Nov 29th, 2012 03:32 AM
R53 ABS issue rare First Generation Faults & Fixes 0 Oct 24th, 2012 05:22 PM
OBD Error P2270 - O2 Sensor? m500crt First Generation Faults & Fixes 0 Aug 14th, 2012 06:20 PM

Posting Rules  
You may post new threads
You may post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Trackbacks are On
Pingbacks are On
Refbacks are On

 
For the best viewing experience please update your browser to Google Chrome