Random boost loss - MINI Cooper Forum

Second Generation MINI Cooper S MINI Cooper S Late 2006 - Present

 
LinkBack Thread Tools Rate Thread
post #1 of 7 (permalink) Old May 19th, 2019, 01:05 PM Thread Starter
MINI2 Newbie
 
Join Date: May 2019
Local Time: 02:18 AM
Posts: 3
Mentioned: 0 Post(s)
Quoted: 2 Post(s)

 
Random boost loss

Hi everyone, first post, recently got a mini cooper s R56 as a run around.. and to be honest, really regretting the choice!

Basically, I'm getting a random loss of power and pinging under load.

So if I do have full power it will ping in 2nd and 3rdat higher rpm under load.

But quite often I can drive it around normally, and will either only boost once above 4000 rpm or nothing at all under any rpm range, will have a lot of induction noise when not boosting.Could then come to a stop at a set of traffic lights, set off again and it's back to normal.

Get a multiplicative mixture fault, lambda post cat heater not working or lambda post cat ageing fault.

Have replaced the O2 sensor and still get this fault. Also fitted a new diverter valve and new spark plugs.

HPFP is showing steady pressure, doesn't drop off at all and raises in pressure with the rpm. Checked the vacuum hoses and all seem fine.

Anyone have any other options? I'm literally losing the will to live!

lucab is offline  
Sponsored Links
Advertisement
 
post #2 of 7 (permalink) Old May 19th, 2019, 02:31 PM
knt
MINI2 Regular
 
Join Date: Sep 2018
Local Time: 02:18 AM
Posts: 270
Mentioned: 0 Post(s)
Quoted: 52 Post(s)

 
Have a look here

Engine Mixture Adaptations - Bavarian Technic

knt is offline  
post #3 of 7 (permalink) Old May 19th, 2019, 04:53 PM
MINI2 Regular
 
Join Date: Sep 2013
Location: Essex
Local Time: 03:18 AM
Posts: 70
Mentioned: 0 Post(s)
Quoted: 9 Post(s)

United Kingdom Male View WOE2's Classified Ads
 
Garage
Mine was a worn wastegate pivot.
It would boost as and when it felt like it.
I went through everything like you but eventually pulled the turbo off and the wastegate was jammed open.

Jason
Attached Thumbnails
Click image for larger version

Name:	2A19B74F-E5F6-4F16-BFFD-E02C9AF103A5.jpg
Views:	13
Size:	78.3 KB
ID:	228363  
WOE2 is offline  
 
post #4 of 7 (permalink) Old May 19th, 2019, 05:02 PM
MINI2 Master
 
Join Date: Apr 2017
Location: down west somewhere
Local Time: 02:18 AM
Posts: 4,230
Mentioned: 18 Post(s)
Quoted: 664 Post(s)

United Kingdom Male
 
Quote:
Originally Posted by lucab View Post
Hi everyone, first post, recently got a mini cooper s R56 as a run around.. and to be honest, really regretting the choice!

Basically, I'm getting a random loss of power and pinging under load.

So if I do have full power it will ping in 2nd and 3rdat higher rpm under load.

But quite often I can drive it around normally, and will either only boost once above 4000 rpm or nothing at all under any rpm range, will have a lot of induction noise when not boosting.Could then come to a stop at a set of traffic lights, set off again and it's back to normal.

Get a multiplicative mixture fault, lambda post cat heater not working or lambda post cat ageing fault.

Have replaced the O2 sensor and still get this fault. Also fitted a new diverter valve and new spark plugs.

HPFP is showing steady pressure, doesn't drop off at all and raises in pressure with the rpm. Checked the vacuum hoses and all seem fine.

Anyone have any other options? I'm literally losing the will to live!
would check the pcv breather pipe work for cracks, how many miles has it done , if over 60k when was timing chain done last, pinking tends to be a timing issue ie retarded, also codes for cat tend to be related to chain causing it ie unburnt fuel air mix being dumped on the honey comb burning oil can also cause it, as if been driven a long time with timing out can over heat the valves and melt stem seals or at very worst effect piston rings, this said you need a process,
compression test 150-175 is common, oil pressure worth checking 60psi when hot is good, low oil pressure can effect timing as vanos runs off oil pressure, timing chain needs to be checked, rocker cover off and see how far the tensioner is out of body, 10mm borderline 14mm its bin time. can use a camera on endoscope and point it towards rear or engine in the oil filler hole, or use autocom cdp plus software and read the vanos prescribed positions and actual,, all this really should of been done from the very start of the issue to know what state the engine is in,, also if you find 1 and 4 cylinders and 2 and 3 cylinder the compression at same as each other but different to the other two if that makes and compression move around a lot chain is prob on last legs and tensioner is at its max just before it pop out and bends all the valves .

Albert Einstein: The definition of insanity is doing the same thing over and over and expecting different results.
mike1967 is offline  
post #5 of 7 (permalink) Old May 19th, 2019, 06:35 PM Thread Starter
MINI2 Newbie
 
Join Date: May 2019
Local Time: 02:18 AM
Posts: 3
Mentioned: 0 Post(s)
Quoted: 2 Post(s)

 
Will give these a go! PCV hose looks fine, also tried blanking it off with the blanking plugs. Didn't make any difference so put the hose back on.

Car is on 83,000. It's had 2 timing chains. Last being about 20-30,000 miles ago.
lucab is offline  
post #6 of 7 (permalink) Old May 19th, 2019, 07:27 PM
MINI2 Master
 
Join Date: Apr 2017
Location: down west somewhere
Local Time: 02:18 AM
Posts: 4,230
Mentioned: 18 Post(s)
Quoted: 664 Post(s)

United Kingdom Male
 
Quote:
Originally Posted by lucab View Post
Will give these a go! PCV hose looks fine, also tried blanking it off with the blanking plugs. Didn't make any difference so put the hose back on.

Car is on 83,000. It's had 2 timing chains. Last being about 20-30,000 miles ago.
need to knowwhat state engine is in then work from there with it, 3 lots of chain kits since new is a lot, ie factory chain then two others is how a read your post, i have seen them with 24k before chain done, also the early ones had shorter chain tensioner worth buying the latest tensioner for it if was another chain kit needed, still would not rule it out needs checking as does the timing as pinking, on rear of engine block there is a knock sensor this should with good diagnostics pick up to much knock as timing can cause when spark is ignited when piston is before tdc ie on way up rather than just after tdc on downwards power stroke

Albert Einstein: The definition of insanity is doing the same thing over and over and expecting different results.
mike1967 is offline  
post #7 of 7 (permalink) Old May 22nd, 2019, 04:51 PM Thread Starter
MINI2 Newbie
 
Join Date: May 2019
Local Time: 02:18 AM
Posts: 3
Mentioned: 0 Post(s)
Quoted: 2 Post(s)

 
Quote:
Originally Posted by WOE2 View Post
Mine was a worn wastegate pivot.
It would boost as and when it felt like it.
I went through everything like you but eventually pulled the turbo off and the wastegate was jammed open.

Jason

How much play should there be in the wastegate pivot?

Should there be any rocking movement??
lucab is offline  
Sponsored Links
Advertisement
 
Reply

Quick Reply
Message:
Options

Register Now



In order to be able to post messages on the MINI Cooper Forum forums, you must first register.
Please enter your desired user name, your email address and other required details in the form below.

User Name:
Password
Please enter a password for your user account. Note that passwords are case-sensitive.

Password:


Confirm Password:
Email Address
Please enter a valid email address for yourself.

Email Address:
OR

Log-in











Currently Active Users Viewing This Thread: 1 (0 members and 1 guests)
 
Thread Tools
Show Printable Version Show Printable Version
Email this Page Email this Page
Rate This Thread
Rate This Thread:



Similar Threads
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
Coolant Loss Followed By Heating Loss daro911 Second Generation Faults & Fixes 4 Feb 24th, 2013 04:55 PM
I am getting a flat spot or boost loss while accelerating in 2nd gear, what is it? 05MCSConvertible First Generation MINI Tuning 5 Aug 12th, 2005 05:24 AM
Does radio boost & changer have random play? mini2mum First Generation Interior & Ice 2 Sep 24th, 2004 04:42 PM

Posting Rules  
You may post new threads
You may post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Trackbacks are On
Pingbacks are On
Refbacks are On

 
For the best viewing experience please update your browser to Google Chrome