MINI Cooper Forum banner

2008 R55 - Błąd modułu AC E72B

4.1K views 16 replies 3 participants last post by  lplassart  
#1 ·
Cześć wszystkim,

Niedawno kupiłem używanego R55 Clubmana z 2008 roku (bez S) i pracuję nad listą problemów. Udało mi się usunąć kilka starych kodów w INPA i pozbyłem się uciążliwego błędu 3099 za pomocą Tool32, więc robię dobre postępy dzięki wspaniałym informacjom i pomocy, jaką już otrzymałem z tego forum!

Mam jeden problem, który mnie intryguje: mam błąd E72B w module Klima (AC). Przypadkowo okno pasażera porusza się tylko cal po calu po naciśnięciu przełącznika okna (próbowałem procesu resetowania z przełącznikiem okna, nie zrobiło to żadnej różnicy).
FRM został zmieniony przez poprzedniego właściciela w BMW we wrześniu 2023 roku i nie wykazuje żadnych błędów w INPA, więc zakładam, że działa dobrze.
W INPA informacje, które otrzymuję o tym błędzie, są bardzo ograniczone i nie dają żadnych wyników online: "CAN Botschaft Position FH BFT" (po niemiecku), co tłumaczy się na "CAN Message Position FH BFT".
Szukając błędu w BMW Fault Code Lookup - BMWFaultCodes otrzymuję następujące informacje: "Brak wiadomości (pozycja dźwigni zmiany biegów regulatora szyby przedniej drzwi pasażera), odbiornik zintegrowany automatyczny system ogrzewania / klimatyzacji / IHKS / IHS, nadajnik moduł przestrzeni na nogi".

Moje obecne pytania / wskazówki:
  • Co tak naprawdę oznacza "CAN Message Position FH BFT"?
  • Rozważałem próbę zresetowania modułu IHKS za pomocą NCSExpert, ale trochę obawiam się wprowadzania innych problemów i nie jest mi też jasne, dlaczego miałoby to pomóc w rozwiązaniu tego problemu.

Wszelkie pytania / sugestie mile widziane, aby rzucić trochę światła na tę sprawę!

#3 ·
Dzięki za udostępnienie. Czy mogę tylko sprawdzić, czy widziałeś ten błąd bezpośrednio w module FRM (co jest bardziej powszechne), czy w module AC, jak w moim przypadku?
Myślę, że podejmę decyzję i tak wyślę FRM do naprawy, mimo że to urządzenie zostało zmienione przez poprzedniego właściciela zaledwie rok temu.

#4 ·
Nie mogę sobie przypomnieć! Mogę sprawdzić ponownie, kiedy mój FRM wróci. Pamiętam tylko, że w tym samym odczycie kodu było coś o oknach i coś o klimatyzacji.
Wysłałem mój FRM do tych ludzi:
którzy zwrócili mi pieniądze, kiedy nie znaleźli niczego złego, więc polecam ich.

Moje krótkie badania, właśnie dziś rano, doprowadziły mnie do uszkodzonego regulatora szyby, więc zdejmę kartę drzwi i to sprawdzę:

To dość tania część bez silnika, więc mogę spróbować ją po prostu wymienić.

#5 ·
Dzięki, naprawdę doceniam dodatkowe szczegóły. Źle przeczytałem Twój pierwszy post, myślałem, że faktycznie jest problem z Twoim FRM. Wyślę swój i zobaczę, co wróci. Daj nam znać, czy naprawa regulatora okna działa u Ciebie (trzymamy kciuki)!

#6 ·
Ok, to jest komunikat o błędzie
Image

i szyba pasażera czasami się nie zamyka po zamknięciu drzwi. Jak poniżej. Jeśli otworzę i zamknę ją kilka razy, w końcu się zamknie.
Image

Przyjrzę się wymianie regulatora szyby i dam znać, kiedy to zrobię.

#9 ·
No cóż, jestem w trakcie tego. To cholerna robota.
Nie pomaga fakt, że nie wygląda na to, żeby coś było nie tak z tym, co wyjmuję. Kable są wszystkie napięte, nic się nie poluzowało ani nie zepsuło, z wyjątkiem mojego ducha!

Robie sobie przerwę, zanim kogoś zabiję.

#10 ·
Cóż, jeśli to w ogóle pociesza, zrobiłem to w zeszłym tygodniu, rozebrałem wszystko i kiedy miałem zainstalować nowy regulator, zdałem sobie sprawę, że w tym, który kupiłem, brakuje górnej metalowej części i nie ma możliwości ponownego użycia tej ze starego regulatora, więc tak naprawdę musiałem wszystko złożyć z powrotem i 3 godziny później wróciłem do punktu wyjścia. W zasadzie nie mogłem znaleźć niczego wadliwego w starym, ale i tak zamówiłem inny używany, który zamontuję w ten weekend (ale tak naprawdę nie liczę na to, że rozwiąże to problem...).

Powodzenia!

#12 ·
Cóż, jeśli to jakaś pociecha, zrobiłem to w zeszłym tygodniu, rozebrałem wszystko i kiedy miałem zamontować nowy regulator, zdałem sobie sprawę, że w tym, który kupiłem, brakuje górnej metalowej części i nie ma możliwości ponownego użycia tej ze starego regulatora, więc tak naprawdę musiałem wszystko złożyć z powrotem i 3 godziny później wróciłem do punktu wyjścia. W starym tak naprawdę nie mogłem znaleźć niczego wadliwego, ale i tak zamówiłem kolejny używany, który zamontuję w ten weekend (ale tak naprawdę nie liczę na to, że rozwiąże to problem...).

Powodzenia!
Widzę, jakie to musiało być irytujące!!!!
Mam nadzieję, że twoja wymiana również rozwiąże twój problem.

#11 ·
#13 ·
Cóż, wydaje się, że zadziałało!
Kod błędu zniknął, okno działa jak należy.

Postępowałem zgodnie z instrukcją tutaj

Nie było łatwo odkręcić okno od śrub, które je trzymają, prawie doprowadziło mnie to do szału!
Cieszę się, że u Ciebie zadziałało! Skorzystałem z tego samego przewodnika, jest całkiem dobrze zrobiony, a kilka komentarzy użytkowników na dole strony było bardzo przydatnych (szczególnie dotyczących śrub trzymających szybę).
Daje mi to trochę więcej nadziei, że rozwiąże to również mój problem. Dzięki za podzielenie się i ciesz się bezproblemowym samochodem!

#16 ·
Aktualizacja – Pełna diagnoza i trwałe rozwiązanie

Udostępniam to tutaj na wypadek, gdyby komuś pomogło w przyszłości. Zidentyfikowanie i naprawa zajęły mi dosłownie rok.

Po wymianie regulatora/silnika bez poprawy, postanowiłem wrócić do podstaw i samemu zmapować okablowanie.

Potwierdzone wyprowadzenia (mierzone w moim własnym samochodzie)

Strona kierowcy (FRM3 X14261 → złącze silnika szyby):
FRM pin 4 → Pin silnika 1 (Zasilanie silnika A, zamykanie/w górę)
FRM pin 5 → Pin silnika 2 (Zasilanie silnika B, otwieranie/w dół)
FRM pin 14 → Pin silnika 3 (Sygnał enkodera 1)
FRM pin 16 → Pin silnika 4 (Masa enkodera)
FRM pin 22 → Pin silnika 5 (Sygnał enkodera 2)

Strona pasażera (FRM3 X14261 → złącze silnika szyby):
FRM pin 35 → Pin silnika 1 (Zasilanie silnika A, zamykanie/w górę)
FRM pin 36 → Pin silnika 2 (Zasilanie silnika B, otwieranie/w dół)
FRM pin 25 → Pin silnika 3 (Sygnał enkodera 1)
FRM pin -- (pusty) → Pin silnika 4 (Masa enkodera)
FRM pin 23 → Pin silnika 5 (Sygnał enkodera 2)

Kluczowe odkrycie:
Najpierw testowałem od silnika szyby do złącza w drzwiach, a następnie od złącza w nadwoziu do FRM. Pin 4 silnika pasażera (masa enkodera) biegnie do pinu 10 złącza słupka A/strony nadwozia (X257), ale stamtąd nie jest połączony z pinem 17 FRM ani żadnym innym punktem masy. Bez odniesienia do masy dla enkodera, FRM nie może odczytać impulsów pozycji i domyślnie przechodzi do „bezpiecznego” ruchu przyrostowego.

Co zrobiłem:
Na razie uziemiłem pin 4 silnika lokalnie w drzwiach jako test. Okno działa teraz idealnie. Później zrobię schludne połączenie w wiązce w nogach pasażera do masy podwozia.

Procedura resetowania po naprawie:
– Zapłon włączony
– Całkowicie zamknij okno, przytrzymaj przełącznik w górze przez 5 sekund
– Całkowicie otwórz okno, przytrzymaj przełącznik w dół przez 5 sekund

Potem wszystko działa idealnie. Czas na piwo.

Kroki diagnostyczne:
– Potwierdzona ciągłość silnik → złącze po stronie drzwi dla wszystkich pinów
– Potwierdzona ciągłość pin 10 po stronie drzwi → pin 10 po stronie nadwozia
– Testowany pin 10 po stronie nadwozia → pin 17 FRM → obwód otwarty
– Testowany pin 10 po stronie nadwozia → podwozie → obwód otwarty
– Tymczasowy mostek z pinu 4 silnika → masa podwozia natychmiast przywrócił pełne podnoszenie/opuszczanie jednym dotknięciem

Trwałe rozwiązanie: połącz przewód pinu 10 po stronie nadwozia z czystą masą podwozia w przestrzeni na nogi pasażera.