MINI Cooper Forum banner

Czy uszczelki pierścieni uszczelniających wałka rozrządu Vanos przeciekają za dużo oleju? (2DA0, 2C58)

14K views 15 replies 4 participants last post by  mike1967  
#1 · (Edited)
Cześć Ludzie,
Proszę obejrzyjcie moje filmy poniżej. Kręcę silnikiem ręcznie, aby zobaczyć, ile oleju wypływa z kół pasowych Vanos Phaser. Czy ktoś wie, czy to za dużo oleju wypływa?

Próbuję rozwiązać kod 2DA0 (Wałek rozrządu wlotowy: przesunięcie kątowe względem wału korbowego poza tolerancją). Nowy łańcuch, prowadnice, elektrozawory vanos, koła pasowe vanos, nowy filtr oleju, nowe uszczelki typu O-ring na łożyskach wałka rozrządu nr 1 (Victor Reinz) i nowy elektrozawór regulacji objętości pompy oleju. Wyczyściłem adaptacje i wykonałem Hard Latch Reset sugerowany przez Mike1967 w starych postach. Zawsze otrzymuję błąd na autostradzie z tempomatem, a jeśli wyłączę tempomat, aby silnik sam się zatrzymał - powoduje to tryb awaryjny. Przez cały czas ciśnienie oleju jest dobre podczas jazdy, zwykle od 30 do 60 psi (mierzone przez obserwację napięcia czujnika ciśnienia oleju na oscyloskopie podczas jazdy). Myślę, że musi to być ciśnienie oleju w vanosie, ale nie wiem, co wygląda dobrze, a co źle.

Samochód zawsze działał dobrze. Wyjąłem wałki rozrządu, aby wymienić uszczelniacze trzonków zaworów i po tym nigdy nie mogłem rozwiązać tego kodu. Samochód ma 80 tys. mil, 2011 MCS.

Dziękuję,
John

#2 ·
powiedziałbym tak, tak jest, nowe uszczelniacze olejowe na czopach wałka rozrządu. Używam tylko oryginalnych części BMW, nowe są wykonane z nylonu i nie mają żadnych szczelin, BMW nazywa je pierścieniem retang, poniżej [zdjęcie uszkodzonych starych metalowych,
Image
poniżej zdjęcie nowego typu pierścienia i moczenie ich w oleju, podczas montażu należy je włożyć w olej, używam również trochę smaru do budowy silnika zmieszanego, a podczas montażu nie wolno ich nadmiernie rozciągać, tzn. włożyć jeden koniec pierścienia w jego gniazdo, a następnie rozciągnąć i docisnąć z tego punktu, dość mocno, następnie ostatni kawałek, plastikowy wypełniacz jest przydatny, aby delikatnie wepchnąć resztę pierścienia na wałek rozrządu, wewnętrzny pierścień można założyć na pierścień pod kątem i przejść obok zewnętrznego gniazda. Następna część jest ważna, gdy zakręcasz końcówki, musisz włożyć je w czysty olej i smar do silnika, którego używam, kiedy po raz pierwszy uruchamiasz samochód, nie wolno go wkręcać, aż się rozgrzeje, ponieważ ciepło pomoże ukształtować i uszczelnić pierścienie. Zauważam, że we wszystkich, które zrobiłem i które robię przy każdym odświeżeniu, rozrząd vanos zaczyna się nieznacznie rozregulowany i poprawia się, gdy się nagrzewa.

#3 ·
Bardzo dziękuję Mike za odpowiedź. Zastąpię Rectangrings marką BMW/Mini. Nie zauważyłem żadnego zużycia na pokrywach łożysk, po których jeżdżą te pierścienie. Wypolerowane, ale paznokieć nie zaczepiłby się na tym obszarze. Mam nadzieję, że to rozwiąże problem.

John

#4 ·
Dziękuję bardzo Mike za odpowiedź. Zastąpię Rectangrings marką BMW/Mini. Nie zauważyłem żadnego zużycia na osłonach łożysk, po których jeżdżą te pierścienie. Wypolerowane, ale paznokieć nie zaczepiłby się na tym obszarze. Mam nadzieję, że to rozwiąże problem.

John
bmw przestało używać metalowych po tym, jak wiele głów zostało przez nie zniszczonych i zaczęło używać pierścieni nylonowych, ciepło sprawi, że trochę się skurczą, więc przy pierwszym uruchomieniu nie wolno go wkręcać na obroty, tylko pozwolić mu się rozgrzać, pozwolić wentylatorowi włączyć się i wyłączyć, co zajmuje dobrej godziny, aby się tak rozgrzał, kiedy je robię, widzę na żywo danych, kiedy nie są uszczelnione i kiedy są uszczelnione przez odczyty cr na kołach zębatych vanos, jak na zrzucie ekranu poniżej,
Image
Image
Image

powyższe zrzuty ekranu pozycji vanos przepisane i rzeczywiste, było to w silniku turbo n14, więc single vanos, silniki bez turbo i n18 mają również wydech vanos,

#5 ·
Dzięki Mike. Używam tabletu Thinktool ProS lub ISTA+ i niestety żadne z tych narzędzi nie pokazuje mi żadnych danych związanych z pozycjami wałków rozrządu IN/EX określonymi w porównaniu z rzeczywistymi pozycjami wałków rozrządu dla silnika N18. Narzędzia pokazują to dla innych silników BMW. Narzędzia również nie pozwalają mi wykonać sekwencji adaptacji vanos, jak widziałem na Youtube dla N14. Pozwalają mi tylko wyczyścić adaptacje vanos lub wszystkie adaptacje. To duży ból dupy, że nie widać określonych w porównaniu z rzeczywistymi pozycjami wałków rozrządu podczas rozwiązywania problemów. ISTA+ ma menu testowe vanos, w którym ustawi wartości docelowe dla wałka rozrządu IN/EX, a następnie zwiększy obroty i dostosuje elektrozawory, aby wałki rozrządu pasowały do tych celów. Ten test w ISTA+ przechodzi za każdym razem dla mojego zaobserwowanego problemu. To jazda autostradą, kiedy zdejmujesz nogę z pedału gazu, że rzeczywisty wałek rozrządu IN nie nadąża za określonym.

#6 ·
ISTA+ ma menu testowe vanos, w którym ustawia wartości docelowe dla wałka rozrządu IN/EX, a następnie zwiększa obroty i reguluje elektrozawory, aby wałki rozrządu pasowały do tych celów. Ten test w ISTA+ przechodzi za każdym razem dla zaobserwowanego przeze mnie problemu. To jazda po autostradzie, gdy zdejmujesz nogę z pedału gazu, że rzeczywisty wałek rozrządu IN nie nadąża za specyfikacją.
Dla warunku, który powoduje błąd 2DA0 (toczenie się po autostradzie z nogą zdjętą z pedału gazu) zrobiłem to, patrząc na przebiegi sterowania elektrozaworem IN/EX vanos. Widzę, że cykl pracy sygnału sterującego osiąga pełne 95% (szeroko otwarte) i to nie wystarcza, aby olej przeniósł wałek rozrządu do celu wystarczająco szybko. Specyfikacja jest taka, że kąt wałka rozrządu musi osiągnąć cel w ciągu 0,3 sekundy, w przeciwnym razie wystąpi kod błędu. Jest to zbyt szybkie, aby skaner OBD mógł to wykryć. Użycie oscyloskopu pokazuje tylko, co się dzieje. Nie ma sposobu, aby porównać to z tym, co chce, aby zrobił ECU.

#7 ·
Nie wszystkie oprogramowania Insta są w pełni funkcjonalne, jak odkryłem. Mam dostęp do Snap-on Zeus w pracy z najnowszą aktualizacją oprogramowania, która umożliwi niektóre funkcje. Autel Elite jest obecnie najlepszym narzędziem.

#9 · (Edited)
Chcę to podsumować. Rozwiązaniem mojego problemu 2DA0 2C58 była aktualizacja oprogramowania ECM. Miałem poziom Integr. (zakład): wersja R056-14-07-500 i zaktualizowałem ją do R056-17-03-504. Podczas jazdy testowej kody powróciły, ale po wyczyszczeniu adaptacji vanos i dalszej jeździe kody już nigdy nie wróciły.

Jestem przekonany do powyższego rozwiązania. Walczyłem z tym problemem przez około 6 miesięcy, kasując adaptacje i jeżdżąc nieprzerwanie, a kody zawsze wracały.

Powższy film został nakręcony z nowymi uszczelkami O-ring wałka rozrządu marki victor reinz. Później wymieniłem uszczelki O-ring na markę bmw/mini i wykonałem powyższy test obrotowy przed uruchomieniem silnika, a wałek rozrządu dolotowego wydawał się wyciekać mniej oleju niż na powyższym filmie. Kody jednak nadal się pojawiały, dopóki nie zaktualizowałem oprogramowania ECM.

#15 ·
Chcę tylko to podsumować. Rozwiązaniem mojego problemu 2DA0 2C58 była aktualizacja oprogramowania ECM. Miałem poziom Integr. (zakład): wersja R056-14-07-500 i zaktualizowałem ją do R056-17-03-504. Podczas jazdy testowej kody powróciły, ale po wyczyszczeniu adaptacji vanos i dalszej jeździe kody już nigdy nie wróciły.

Jestem przekonany do powyższego rozwiązania. Walczyłem z tym problemem przez może 6 miesięcy, czyszcząc adaptacje i jeżdżąc nieprzerwanie, a kody zawsze wracały.

Powższy film został nakręcony z nowymi uszczelkami O-ring wałka rozrządu marki victor reinz. Później wymieniłem uszczelki O-ring na markę bmw/mini i wykonałem powyższy test obrotowy przed uruchomieniem silnika, a wałek rozrządu dolotowy wydawał się przeciekać mniej oleju niż w powyższym filmie. Kody jednak nadal się pojawiały, dopóki nie zaktualizowałem oprogramowania ECM.
Chciałem dodać podobne doświadczenie, jakie miałem po naprawie silnika N18, w którym pękł łańcuch rozrządu (pompa próżniowa).

Otrzymałem kody przesunięcia kątowego 2DA0 i 2DA2 zarówno na wlocie, jak i na wylocie po minucie jazdy. Sprawdziłem wszystko, podrapałem się po głowie, ponieważ nie miało to sensu - samochód działałby i doładowywał idealnie przez kilka minut (co nie miałoby miejsca, gdyby rozrząd był przestawiony).

Po przeczytaniu o aktualizacjach SW zresetowałem i ponownie nauczyłem adaptacji valvtronic, a także "zresetowałem" moduł sterowania silnikiem za pomocą mojego narzędzia Ancel i zadziałało. Więcej kodów błędów. Może komuś pomóc...

#10 ·
Ciekawy wątek, dostaję kod 2Da1 (plausybilność czujnika wałka rozrządu wydechowego. Sygnał nieprawdopodobny) po wymianie łańcucha rozrządu. Próbowałem wymienić elektrozawory Vanos i dziwne jest to, że kiedy wyjmuję elektrozawór wlotowy i go wymieniam, kontrolka awarii gaśnie i mogę jeździć bez powrotu. Kiedy uruchamiam samochód następnego dnia, wraca. Wymieniłem również czujnik wałka rozrządu i kod nadal się pojawia. Nie mogę tego rozgryźć. Może potrzebuję również aktualizacji oprogramowania.
Image

#11 ·
Czujnik działa i widzi coś, co nie jest zgodne z tym, co powinien widzieć, i czego nie widzi, tzn. prawdopodobieństwo jest zwykle związane nie z czujnikiem, ale z systemem, który nie robi tego, co powinien, niskie ciśnienie oleju może to powodować, nie mówiąc, że to problem, podobnie jak wadliwa zębatka vanos lub elektrozawór kontroli oleju.

#12 ·
Miałem 4 kody zanim zrobiłem coś przy samochodzie, 2 dotyczyły zaworu upustowego (2c90, 2c91). Wymieniłem zawór upustowy i zleciłem regenerację turbosprężarki. Pozostałe dwa kody to 2c57 kontrola ciśnienia doładowania, wiarygodność ciśnienia za niska (pomyślałem, że to z jednego z pozostałych kodów) i 3429 czujnik ciśnienia oleju silnikowego, wiarygodność ciśnienia za wysoka przed uruchomieniem silnika. To doprowadziło do wymiany czujnika ciśnienia oleju. Zastanawiam się teraz, czy 3429 mogło być czymś więcej i czy teraz odzwierciedla kod 2da1. Zastanawiam się również, czy rozrząd nie jest przestawiony o małą wartość. Silnik wydawał ciche, słyszalne klikanie lub trzaskanie w pobliżu łańcucha rozrządu, a następnie ucichł, gdy silnik był ciepły. Trudno to wytłumaczyć, to nie było jak metaliczne stukanie, bardziej jak pusty dźwięk zasysania, jak trzaskanie, które nie było rytmiczne, jeśli to ma sens. Pomyślałem, że może to był dźwięk nowych solenoidów przechodzących przez cykl, aby zassać olej.

#14 ·
Myślę, że mam wystarczającą wiedzę, aby wymienić elektrozawór kontroli oleju. Mam pytanie, czy jest możliwe, że ten kod może być wywołany przez przestawiony rozrząd? Jeśli tak, wolałbym zacząć od tego, ponieważ wymiana śrub koła zębatego jest niedroga. Jeśli naprawdę nie miałoby to z tym wiele wspólnego i najprawdopodobniej byłby to problem z ciśnieniem oleju, to zacząłbym w tym obszarze. Wydaje się, że ma to więcej wspólnego z ciśnieniem oleju, ponieważ kod znika po wyjęciu i ponownym włożeniu elektrozaworu wlotowego. Zapomniałem również wspomnieć, że mój skaner wykrywał również wypadanie zapłonu na cylindrze 1. A jeśli chodzi o rozrząd, wszystkie narzędzia blokują się na swoim miejscu, nie jestem pewien, czy rozrząd nadal może być przestawiony, jeśli wszystkie blokują się prawidłowo.