MINI Cooper Forum banner

Brak rozruchu, brak kręcenia

1 reading
33K views 9 replies 8 participants last post by  Cuppajo  
#1 ·
Jak mówi tytuł, mój mini nie chce się uruchomić. Zaparkowałem ten samochód latem i nie było żadnych problemów. Samochód zawsze uruchamiał się za pierwszym razem po przekręceniu kluczyka.

Założyłem, że po prostu padł akumulator, więc zostawiłem go na ładowarce na noc i nadal nic. Wymieniłem akumulator, nadal nic.

Światła się włączają, przekaźniki działają, ale rozrusznik nawet nie klika. Założyłem, że to rozrusznik, ale wydaje się dziwne, że zepsuł się tylko dlatego, że stał zaparkowany.

Mój kluczyk z pilotem jest w złym stanie od czasu, gdy kupiłem samochód i miałem problemy z przyciskiem odblokowania. Otworzyłem pilota i stwierdziłem, że przycisk odblokowania w zasadzie odłączył się od płytki. Teraz, kiedy to zobaczyłem, zauważyłem, że nie ma dźwięku dzwonka, gdy kluczyk jest w stacyjce, a drzwi są otwarte. Skłaniam się ku temu, że jest to problem z immobilizerem. Czy jest jakiś inny sposób, aby mieć pewność, że to immobilizer? Byłoby miło, gdyby po prostu umieścili lampkę na desce rozdzielczej.

#2 ·
Wygląda na to, że jesteś na właściwym tropie. Aby upewnić się, że to nie rozrusznik, poprosiłbym kogoś, aby włożył kluczyk i nacisnął przycisk start (kiedy byłbym gotowy). Podczas gdy ja poszedłbym i otworzył maskę. Zdejmij kolektor dolotowy za pomocą klucza 14 mm. Będąc bardzo ostrożnym i śrubokrętem oraz śrubokrętem torx odłączając złącza, aż usunę kolektor dolotowy.

Usunięcie kolektora dolotowego w moim R56 jest jedną z najłatwiejszych rzeczy do zrobienia. Dlatego mówię o tym swobodnie.

Następnie lokalizuję złącze na rozruszniku z odłączonym akumulatorem, aż usunę dwu-stykową wtyczkę z rozrusznika.

Następnie podłączyłbym akumulator z powrotem i wziął mój woltomierz i włożył dodatni bolec do jednego z dwóch gniazd w złączu. Ustawiony na 12 V na woltomierzu. Wziąłbym ujemny i umieścił go na silniku lub podwoziu samochodu jako masę. Teraz jestem gotowy, aby ktoś uruchomił samochód. Jeśli woltomierz wskazuje 11 V, rozrusznik musiałby być uszkodzony. Oznacza to, że spalony jest elektromagnes, który uruchamia napęd bendiksa. Być może będziesz musiał nakłonić ich do próby uruchomienia, naciskając przycisk startu nogą na hamulcu około czterech razy. Raz dla każdego gniazda, w które wkładasz plus, jeśli nie wiesz, które. I jeden dla masy, czyli silnika lub podwozia.

W tym momencie wiedziałbyś, czy masz zasilanie w złączu, czy nie. Pozwalając ci o krok bliżej do twojej hipotezy, że jest to; immobilizer lub jednostka cas / lub odbiornik breloka. Kolejna wskazówka lub sztuczka, której nie próbowałem, ale o której słyszałem w Internecie, to uruchamianie samochodu bez kluczyka w stacyjce, może się opłacić, nie wiem, nigdy tego nie próbowałem.

#10 ·
Wygląda na to, że jesteś na właściwym tropie. Aby upewnić się, że to nie rozrusznik, poprosiłbym kogoś, aby włożył kluczyk i nacisnął przycisk startu (kiedy byłbym gotowy). Podczas gdy ja poszedłbym i otworzył maskę. Zdejmij kolektor dolotowy za pomocą klucza 14 mm. Będąc bardzo ostrożnym i śrubokrętem oraz śrubokrętem torx odłączając złącza, aż usunę kolektor dolotowy.
Usunięcie kolektora dolotowego w moim R56 to jedna z najłatwiejszych rzeczy do zrobienia. Dlatego mówię o tym luźno.
Następnie lokalizuję złącze na rozruszniku z odłączonym akumulatorem, aż usunę dwuprzewodowe złącze z rozrusznika.
View attachment 279918
Następnie podłączyłbym akumulator z powrotem i wziął mój woltomierz i włożył dodatni bolec do jednego z dwóch gniazd w złączu. Ustawiony na 12 woltów na woltomierzu. Wziąłbym ujemny i umieścił na silniku lub podwoziu samochodu jako masę. Teraz jestem gotowy, aby ktoś uruchomił samochód. Jeśli woltomierz wskazuje 11 V, rozrusznik musiałby być uszkodzony. Oznacza to, że solenoid, który uruchamia napęd bendiksa, jest spalony. Być może będziesz musiał zmusić ich do próby uruchomienia, naciskając przycisk startu nogą na hamulcu około czterech razy. Raz dla każdego gniazda, w które wkładasz dodatni, jeśli nie wiesz, które. I jeden dla masy, czyli silnika lub podwozia.
W tym momencie wiedziałbyś, czy masz zasilanie w złączu, czy nie. Pozwalając ci o krok bliżej do twojej hipotezy, że jest to; immobilizer lub jednostka cas / lub odbiornik breloka. Kolejna wskazówka lub sztuczka, której nie próbowałem, ale słyszałem o niej w Internecie, to uruchamianie samochodu bez breloka w stacyjce, może się opłacić, nie wiem, nigdy tego nie próbowałem.
Co robisz, jeśli złącze nie odbiera 11-12 woltów? W tym miejscu utknąłem

#3 ·
Nie mam przycisku start. To jest Mini S z 2002 roku z manualną skrzynią biegów.

Poszedłem na złomowisko i znalazłem brelok z częścią, której potrzebuję do naprawy mojego. To mały element, więc zamierzam poćwiczyć moje umiejętności lutowania przed przystąpieniem do naprawy. Jeśli to nie zadziała, jutro wezmę woltomierz do rozrusznika.

Mogę nawet spróbować go uruchomić na popych. Jeśli nie odpali, powinno to wykluczyć rozrusznik.

#7 ·
Szukam po prostu pomocy. W tej chwili trochę się pogubiłem. W zeszłym tygodniu podjąłem się zadania wymiany i uszczelnienia przodu mojego r56. Wymieniłem uszczelki na chłodnicy oleju, obudowie filtra, wymieniłem przewody zasilające i powrotne turbosprężarki. Zakręciłem nim po ponownym dodaniu wszystkich płynów i działał solidnie! Brak wycieków oleju i działał przez około 20 minut. Mniej więcej. Odpowietrzyłem cały powietrze z termostatu i działał świetnie. Pozwoliłem mu się nagrzać, żeby zobaczyć, czy włączy się wentylator i tak się stało. Następnego ranka skończyłem podłączanie wszystkich wtyczek i byłem podekscytowany, żeby nim pojechać i nic! Jedyne co dostaję to tylna pompa paliwa, przekaźniki klikają z przodu samochodu i po stronie pasażera i nic. Zrobiłem kilka testów, które wypadły źle, więc wymieniłem rozrusznik na nowy, mimo że nie słyszałem żadnych kliknięć. Nowy akumulator na wszelki wypadek. W zeszłym roku wysłałem mój moduł cas do naprawy, więc miałem gwarancję i odesłałem go do naprawy, myśląc, że to może być to. Umieściłem moduł Cas dzisiaj rano i nic, wciąż ten sam problem. Teraz utknąłem. Miałem również problem z pompą próżniową hamulców, gdzie również przeciekała. Nie mogłem znaleźć samego o-ringu, więc zamówiłem nowy, ponieważ miał niewielkie zużycie wewnątrz. Obudowa. Użyłem trochę uszczelki wysokotemperaturowej, żeby wypchnąć uszczelkę i działało świetnie. To było przed rozruchem. Nie jestem pewien, czy to może do tego doprowadzić. Jestem naprawdę sfrustrowany, ponieważ to mój jedyny samochód i w tej chwili pożyczam od mojej siostry, ale ona go potrzebuje z powrotem. Wszelka pomoc jest mile widziana, dzięki!

#8 ·
Czy rozrusznik to naprawił? Mam ten sam problem w kabriolecie z 06 roku. Sprawdziłem akumulator, jest zupełnie nowy. I tak zrobili wymianę gwarancyjną, miał ponad 80% naładowania. Więc brak rozruchu. Myślę, żeby sprawdzić napięcie na rozruszniku. Ale martwię się o coś z pedałem sprzęgła, jak przełącznik bezpieczeństwa lub coś w tym stylu. Jakieś pomysły i przemyślenia na ten temat?