MINI Cooper Forum banner

Kod błędu P0030

27K views 5 replies 4 participants last post by  Mini777  
#1 ·
Potrzebuję tylko pomocy w diagnozie. Wczoraj zacząłem dostawać p0030, h02s obwód sterowania grzałką otwarty, bank 1 czujnik 1. Sprawdziłem okablowanie i bezpiecznik f3 i wszystko wygląda dobrze. Czy to jest czujnik O2 przed katalizatorem zaraz za kolektorem? Wymieniłem ten w lipcu i od tego czasu przejechałem około 3 tys. mil. Czy to możliwe, że znowu się zepsuje? Mam również sporadyczne wypadanie zapłonu na cylindrze 1, kod p0301. Jeśli wyczyszczę kod i uruchomię ponownie samochód, działa dobrze, dopóki ponownie nie wykryje problemu z czujnikiem 02. Wszelka pomoc lub rada bardzo mile widziana. Angelo

#5 ·
Aktualizacja,... To był czujnik O2, usunąłem go i był dość zły. Włożyłem nowy, wyczyściłem kody. Tydzień później, trzymam kciuki, wszystko dobrze.
zdarza się również wadliwy nowy czujnik, warto również pamiętać, że rozciągnięty łańcuch rozrządu może również powodować przegrzewanie się czujników 02 i ich awarię z powodu niespalonego paliwa zapalającego się w kolektorze i przed katalizatorem,,, widziałem to wiele razy w silnikach Peugeot Citroen THP, rozciągnięcie łańcucha, a następnie czujnik 02 się topi, a w niektórych rzadkich samochodach spowodowało to zwarcie obwodu grzałki 12 V z szyną 5 V i usmażyło również ECU... jeśli twój to wczesny silnik tritec, prawdopodobnie tylko czujnik