R56 N12 1.4 kod 2845 Błąd ruchu siłownika wydechowego Vanos. Niedawno naprawiłem problem z termostatem, w którym samochód pracował zbyt chłodno i teraz wszystko jest w porządku. Dzisiaj samochód wyrzucił CEL i kiedy go zeskanowałem, otrzymałem błąd 2845 siłownika Vanos. Wyczyściłem go i wyczyściłem kontrolkę i nie wróciła natychmiast, ale po kilku minutach jazdy otrzymałem 283D Adaptacja wydechu Vanos zatrzymana i 288D korelacja wałka rozrządu wydechowego z wałem korbowym. Samochód jedzie trochę słabo i ma bardziej "sportowy" dźwięk. Brzmi jak indukcja rurowa, jeśli to ma sens.
Poziomy oleju są dobre, świeży olej kilkaset mil temu. Trochę googlowania sugeruje wszystko, od nowej głowicy po łańcuchy rozrządu, po poziomy oleju, pompy próżniowe i siłowniki vanos.
Brak nowych grzechotów lub stuków, tylko bardziej "sportowy" dźwięk dolotu, gdy przekraczasz około 3k obr./min.
Brak oznak oleju lub dziwnych dźwięków z pompy próżniowej
CEL w ogóle się nie włącza, tylko odbiór na narzędziu skanującym
Odczyt danych na żywo pokazuje nastawę wydechu 122 stopnie rzeczywiste 119,7 Czy to wystarczająco blisko? Wloty są takie same.
Czy prawdopodobnie mam szczęście, że to "tylko" siłownik vanos?
Czy ktoś ma jakieś wskazówki, zanim zacznę wymieniać losowe elementy?
Poziomy oleju są dobre, świeży olej kilkaset mil temu. Trochę googlowania sugeruje wszystko, od nowej głowicy po łańcuchy rozrządu, po poziomy oleju, pompy próżniowe i siłowniki vanos.
Brak nowych grzechotów lub stuków, tylko bardziej "sportowy" dźwięk dolotu, gdy przekraczasz około 3k obr./min.
Brak oznak oleju lub dziwnych dźwięków z pompy próżniowej
CEL w ogóle się nie włącza, tylko odbiór na narzędziu skanującym
Odczyt danych na żywo pokazuje nastawę wydechu 122 stopnie rzeczywiste 119,7 Czy to wystarczająco blisko? Wloty są takie same.
Czy prawdopodobnie mam szczęście, że to "tylko" siłownik vanos?
Czy ktoś ma jakieś wskazówki, zanim zacznę wymieniać losowe elementy?