MINI Cooper Forum banner

R56 N12 1.4 kod 2845 Błąd ruchu siłownika wydechowego Vanos.

1 reading
49K views 21 replies 4 participants last post by  markconnor42  
#1 · (Edited)
R56 N12 1.4 kod 2845 Błąd ruchu siłownika wydechowego Vanos. Niedawno naprawiłem problem z termostatem, w którym samochód pracował zbyt chłodno i teraz wszystko jest w porządku. Dzisiaj samochód wyrzucił CEL i kiedy go zeskanowałem, otrzymałem błąd 2845 siłownika Vanos. Wyczyściłem go i wyczyściłem kontrolkę i nie wróciła natychmiast, ale po kilku minutach jazdy otrzymałem 283D Adaptacja wydechu Vanos zatrzymana i 288D korelacja wałka rozrządu wydechowego z wałem korbowym. Samochód jedzie trochę słabo i ma bardziej "sportowy" dźwięk. Brzmi jak indukcja rurowa, jeśli to ma sens.

Poziomy oleju są dobre, świeży olej kilkaset mil temu. Trochę googlowania sugeruje wszystko, od nowej głowicy po łańcuchy rozrządu, po poziomy oleju, pompy próżniowe i siłowniki vanos.

Brak nowych grzechotów lub stuków, tylko bardziej "sportowy" dźwięk dolotu, gdy przekraczasz około 3k obr./min.
Brak oznak oleju lub dziwnych dźwięków z pompy próżniowej
CEL w ogóle się nie włącza, tylko odbiór na narzędziu skanującym
Odczyt danych na żywo pokazuje nastawę wydechu 122 stopnie rzeczywiste 119,7 Czy to wystarczająco blisko? Wloty są takie same.

Czy prawdopodobnie mam szczęście, że to "tylko" siłownik vanos?

Czy ktoś ma jakieś wskazówki, zanim zacznę wymieniać losowe elementy?

#2 ·
Może to być kilka rzeczy, uszkodzona zębatka vanos, uszkodzony elektrozawór kontroli oleju, sprawdziłbym ciśnienie oleju na gorąco, kolejną kwestią są pierścienie olejowe na pierwszych pokrywach końcowych wałka rozrządu, które mogły się zużyć i ominąć zbyt dużo oleju i nie utrzymają rozrządu, używam narzędzia diagnostycznego Snap-on, które pozwala mi przetestować system vanos i zobaczyć, czy utrzymuje punkty rozrządu podczas pracy i resetuje adaptację, z tego wiem, czy są to problemy związane z olejem, czy problemy elektryczne, naprawdę są polem minowym, w zeszłym tygodniu odbudowałem jeden i w ciągu 60 mil miał chwiejność i okazało się, że silnik vvt miał przerwę w obwodzie na ogranicznikach, to spowodowało zatrzymanie wałka rozrządu dolotowego i wypadnięcie z rozrządu, losowa usterka, której nigdy wcześniej nie widziałem, rozwiązaniem był nowy silnik vvt i nowe podkładki, wyregulowałem go do zużycia zębów na wałku koncentrycznym, teraz nie słychać już pracy systemu vvt, wcześniej było głośno i ma to wpływ na rozrząd, w najgorszym przypadku może przeciągać zębatki vanos.

#3 ·
może być kilka rzeczy,
Trochę się dziś popołudniu pobawiłem. Wyjąłem siłownik i dobrze go wyczyściłem. Szczerze mówiąc, był już czysty. Nie wygląda na oryginalną część (M&D 2000 408??). Jest dość spójny. Jak tylko się rozgrzeje i przekroczy 3 tys. obrotów, brzmi sportowo i ma kod błędu. Docelowe i rzeczywiste ustawienie czasu wciąż są dość blisko siebie, ale na zimno to około 60', a na ciepło około 120', rzeczywiste i docelowe dość blisko siebie.

Próbowałem jeździć z odłączonym siłownikiem wydechu. Oczywiście pojawił się błąd siłownika i błąd zatrzymania adaptacji, ale brzmiało to dokładnie tak samo, jak wtedy, gdy pojawia się błąd.

Zatem jako amator DIY, od czego byś zaczął? Nowy siłownik i zobaczyć, co się zmieni, czy od razu wchodzę na terytorium head-off i nie jestem w swojej lidze?

W prawdziwym świecie, poza tym, że jest trochę głośniejszy i wolniejszy, czy spowoduje to poważne problemy z jazdą tak, jak jest? Więc będę się na nim uczył jeździć, więc szczytowa moc nie będzie na razie ważna.

#4 ·
Po pierwsze, nie jeździj nim tak, jakby miało mu to zaszkodzić, możesz zamienić zawory elektromagnetyczne wlotu na wylot i przejechać się, jeśli usterka teraz przeniesie się na wlot, to wiesz, że to to jest przyczyną, jeśli nie, to możliwe uszczelki O-ring na zaślepkach wałka rozrządu, nowe wersje tych są wykonane z tworzywa nylonowego i można je kupić od bmw za około 6 funtów za sztukę, zrobiłbyś wszystkie 4, jeśli je zrobisz, a ponieważ jest to część, wymieniłbyś również łańcuch rozrządu w tym samym czasie, montaż kompletnego zestawu jest najlepszym sposobem, MPD robi pełny zestaw i jest oryginalny psa, tańszy niż to, czego bmw chce za te same części,

#5 ·
Po pierwsze, nie jeźdź nim tak, jakby miało mu to zaszkodzić, możesz zamienić zawory solenoidowe wlotu na wylot i przejechać się, jeśli usterka teraz przeniesie się na wlot, to wiesz, że to jego wina, jeśli nie, to możliwe uszczelki O-ring na końcówkach wałka rozrządu, nowe wersje tych są wykonane z tworzywa nylonowego i można je kupić od BMW za około 6 funtów za sztukę, wystarczy na wszystkie 4, jeśli je zrobisz, a ponieważ jest to część, powinieneś również wymienić łańcuch rozrządu w tym samym czasie, zamontowanie kompletnego zestawu jest najlepszym sposobem, MPD robi pełny zestaw i jest oryginalny psa, tańszy niż to, czego chce BMW za te same części,
Wygląda na to, że jeśli to nie siłownik, to wyjdzie poza moje możliwości... Biorąc pod uwagę, że przeszło od "nigdy tego nie robić" do "zawsze to robić", czy to wskazuje w jedną czy drugą stronę? Jeśli zajmujemy się uszczelkami O-ring i wałkami rozrządu itp., to zakładam, że wchodzimy w specjalistyczne narzędzia i duże rachunki. Myślę, że możesz być trochę za daleko, żebym mógł do ciebie dojechać z tym, ale czy mógłbyś dać mi jakieś pojęcie o tym, ile musiałbym zapłacić za zrobienie tych osłon lub osłon + łańcucha?

#7 ·
Szukam trochę więcej porad.....
Od marca przyglądamy się problemowi. Wymieniłem oba elektrozawory siłownika Vanos na nowe jednostki pożyczkowe i wyczyściłem zawór kulkowy zwrotny pod przednim elektrozaworem. Wymieniłem również napinacz łańcucha na taki, który był znacznie mocniejszy. Brak istotnych zmian w objawach. Działa dobrze przez chwilę, a następnie zgłasza problem z adaptacją, robi się głośny (dźwięk dolotu brzmi jak Suburu) i traci moc. Po około 5 cyklach rozgrzewania zapali EML z błędem adaptacji.

Podjąłem decyzję i poprosiłem gościa, żeby zajął się łańcuchem rozrządu. Jest wyszkolonym technikiem BMW, który zrobił ich mnóstwo. Wymienił łańcuch rozrządu i obie jednostki Vanos. Zestaw dostałem od Neo Bros, którzy podobno zazwyczaj dostarczają dobre części. Zdemontowano miskę olejową i znaleziono brakujący kawałek prowadnicy.

Stwierdzono, że uszczelki olejowe na końcach wałka rozrządu wydechowego były zepsute, więc zostały one wymienione na ulepszone teflonowe.

Jednak po ponownym uruchomieniu nadal nie będzie adaptować wydechowego Vanosa. Diagnoza sugeruje elektrozawór lub jednostkę vanos, ale oba są nowe. Wydechowy Vanos to oryginalny PSA, więc żadna chińska podróbka.

Jakieś najlepsze wskazówki, gdzie szukać dalej? @mike1967

#8 ·
Miałem taką sytuację jakiś czas temu i okazało się, że wadliwa była wiązka przewodów, przerywający kontakt. Kiedy ECU to widzi, wyrzuca adaptację. W zeszłym roku miałem to samo, co okazało się usterką ECU spowodowaną zwarciem w wiązce przewodów na obwodzie elektrozaworu Vanos. Ten obwód jest przełączany masą i napięciem akumulatora. Właściciel powiedział, że tuż przed tym zdarzeniem miał nowy alternator i przeładowywał on do ponad 18 woltów, powinno być nie więcej niż 14,7.

#10 ·
Sądzę, że adaptacje zostały zresetowane i ponownie przeszkolone, gdy miało nowy zestaw łańcucha. Myślę, że adaptacja jest bardziej powiązana z elektryką, ponieważ jest to uczenie się. Sposobem na sprawdzenie są dane na żywo i zobaczenie, jakie są przepisane i rzeczywiste pozycje vanos, tzn. powinny pasować na biegu jałowym i powinny się zmieniać, gdy silnik jest obciążony i obracany do 4000 obr./min itp. Jeśli nie porusza się na tym wałku rozrządu, zamień solenoidy z wlotu na wylot i zobacz, czy usterka się przesunie. Montuję tylko oryginalne koła zębate vanos, a także czy przed montażem były zanurzone w oleju silnikowym przez co najmniej 4 godziny? Jeśli nie, może to mieć wpływ na ich zablokowanie.

#11 ·
Dane na żywo pokazują, że czas się zmienia, a cel i rzeczywista wartość są takie same po niewielkim opóźnieniu. Tak samo było, zanim zmieniliśmy wszystkie rzeczy. Po awarii pozostają one ustalone na 119/122. Moczenie jednostek vanos to coś, czego monter mógł nie zrobić. Czy jest prawdopodobne, że „wrócą do normy”, jeśli będą działać przez jakiś czas, czy też najlepiej je wyjąć, namoczyć i ponownie zamontować? Jednostka wydechowa vanos przyszła w pudełku psa, więc mam nadzieję, że jest to w pełni oryginalny przedmiot.

#12 ·
Myślę, że spróbowałbym uruchamiać go tak często, jak to możliwe, od zimnego do gorącego. Miałem kilka samochodów po wymianie pełnego zestawu rozrządu, które jeździły ze mną przez 3 godziny i wszystko sprawdzało się przez kilka dni, ponieważ lubię robić rozruchy od zimnego do gorącego do zimnego do gorącego po odświeżeniu w nich pracy, nawet po tym 10 samochodów dwa przejadą 300 mil plus do domu ode mnie i nie przegapią ani jednego uderzenia, dostaję SMS-y, gdy właściciele wracają do domu, dziękują mi i mówią, że zużycie paliwa jest znowu prawidłowe i nie zużyto oleju itp., a następnego ranka jedno z kół zębatych vanos się zacina i próbują je uruchomić i sygnalizuje to rodzaj kodu lub zablokowane kody vanos, jedną wspólną cechą było to, że wszyscy powiedzieli, że kiedy chcieli uruchomić samochód po raz pierwszy, wszyscy wcisnęli pedał gazu, aby go uruchomić, co jest złym sposobem, należy zawsze uruchamiać te silniki tylko przyciskiem, a nie pedałem gazu i pozwolić im pracować na biegu jałowym przez kilka sekund, powodem tego jest to, że ciśnienie oleju kontroluje koła zębate vanos i rozrząd, gdy wciśniesz pedał gazu, a silnik uruchomi się i natychmiast obroty wzrosną, to gra piekło z systemem, ponieważ brak ciśnienia oleju krótko do systemu vanos, w tych samochodach wszystko wróciło do normy po uruchomieniu samochodu jak powyżej, twoje powinno się uwolnić z użytkowania, nie zaszkodzi mu, sam miałem je, które potrzebowały wielu uruchomień, aby osiągnąć to, co nazywam właściwym.

#13 ·
Fajnie. Zobaczymy, czy facet może to jeszcze raz sprawdzić, a potem zabierzemy to z powrotem i uruchomimy kilka razy, żeby zobaczyć, czy się uda. W przeciwnym razie istnieje ryzyko, że pochłonie to więcej czasu i części. Porozmawiam z technikiem dzisiaj rano.

#14 ·
Fajnie. Zobaczymy, czy facet może to jeszcze raz sprawdzić, a potem zabierzemy to z powrotem i uruchomimy kilka razy, żeby zobaczyć, czy jest dobrze. W przeciwnym razie istnieje ryzyko, że pochłonie to więcej czasu i części. Porozmawiam z technikiem dziś rano.
Jedna uwaga, zawsze montuję fabryczne piasty vanos, ponieważ w przeszłości miałem problemy z prawdopodobnie wszystkimi zamiennikami, jeśli pójdziesz do dealera PSA, zamów na 207gti thp dla silników n14 i 308 1.4vti lub 1.6vti dla silników bez turbodoładowania, części są takie same jak fabryczne bmw i ułamek ceny, bmw chciało 360 funtów za jedną zębatkę vanos, psa poniżej 100 funtów, lub motorparts direct robi pełny zestaw pochodzący z ultra parts, pochodzą z psa, używam ich cały czas i montuję raz i zapominam, nic gorszego niż montowanie nowych części, którym nie możesz w 100% zaufać, ponieważ zostały wyprodukowane Bóg wie gdzie, zmarnowałem wiele dni na rzeczy, gdzie dodano nową część i była to część zamienna, a właściciel przysięga, że nic się nie dzieje itp., aby stwierdzić, że to było to, co kupili od ebay itp.,

#19 ·
Co dziwne, wymieniłem obudowę termostatu i od tamtej pory nie miałem problemu.

Tydzień lub dwa później wymieniłem również łańcuch rozrządu i koła zębate, ponieważ już to zarezerwowałem, myśląc, że to to
Dzięki za odpowiedź - łańcuch rozrządu i koła zębate oraz vanos już zrobione i sprawdzałem rozrząd 3 razy - skłaniałem się ku problemowi elektrycznemu, a obudowa termostatu sprawia, że myślę, że elektryka jest następnym miejscem do sprawdzenia - cieszę się, że udało Ci się to załatwić

#21 ·
Dzieje się tak dlatego, że termostat współdzieli sygnał na żywo z elektrozaworem oleju w celu synchronizacji, a gdy termostat ulegnie zwarciu, może wyrzucić zasilanie 12 V, ponieważ są to przełączane masy bezpośrednio do ECU. Jedynym sposobem na zatrzymanie spalania oleju są pierścienie i uszczelniacze trzpieni zaworów itp.