MINI Cooper Forum banner

Klimatyzacja - 2004 Mini Cooper R50

26K views 32 replies 5 participants last post by  allenabee  
#1 ·
Moja klimatyzacja (manualna) przestała działać. Sprawdziłem następujące rzeczy: 1. Przekaźnik (K19) - działa bez zarzutu. 2. Wszystkie powiązane bezpieczniki (kabina i komora silnika) - wszystkie dobre. 3. Sprzęgło i czynnik chłodniczy w porządku. Przekaźnik wentylatora dobry. Zatem - mój przycisk klimatyzacji czasami miga, czasami świeci ciągłym światłem, ale sprężarka się nie włącza. Zmostkowałem przekaźnik K19 (przewód uziemiający) i klimatyzacja się włącza, wieje zimnym powietrzem, a wentylator chłodnicy włącza się bez problemu. Mógłbym zostawić zworkę na miejscu, ale naprawdę nie chcę, żeby klimatyzacja była włączona cały czas. Nie wiem, co dalej sprawdzić. Jakieś sugestie?

#2 ·
Czy skraplacz wygląda na rozpadający się, tzn. rzecz przypominająca chłodnicę z przodu chłodnicy? Chłodzi on gaz i zamienia go z powrotem w ciecz, aby ponownie przepompować go w układzie, więc jeśli nie schłodzi układu, klimatyzacja nie będzie działać. Bardzo często zdarza się, że się starzeją i nie spełniają swojej funkcji.

#4 ·
czujnik temperatury powietrza poniżej dla pomysłu
Nie jestem pewien, czy jest inny czujnik temperatury dla nagrzewnicy w desce rozdzielczej samochodu, wiem, że samochody 2 generacji tak robią w ramach sterowania nagrzewnicą, szukam małej kratki, zwykle wokół elementów plastikowych sterowania nagrzewnicą, jeśli tak jest, może nie mieć, ponieważ nie ma klimatyzacji

#5 ·
Doceniam sugestie, które przedstawiasz. Myślałem o czujniku temperatury powietrza, ale wydaje się, że działa dobrze - odczyt temperatury zewnętrznej, który otrzymuję na desce rozdzielczej, dokładnie pokazuje prawidłową temperaturę powietrza. Im więcej badań przeprowadzam, tym bardziej zastanawiam się, czy inną możliwością może być przetwornik ciśnienia czynnika chłodniczego. Nie chcę tego sprawdzać, ponieważ wydaje się, że będę musiał dostać się pod tacę akumulatora i (jak to zwykle bywa) śruby obracają się w plastikowej podstawie. Ale nie wiem, jak inaczej dowiedzieć się, czy przełącznik jest uszkodzony.

#8 ·
Dzięki za wskazówki i schemat. Pomaga w zrozumieniu systemu. Następnym krokiem będzie wyjęcie akumulatora i tacy i sprawdzenie, czy mogę dostać się do czujnika ciśnienia, aby sprawdzić, czy to problem. Nie widzę go nigdzie, więc myślę, że tam musi się znajdować. Arghhh....

#9 ·
OK. Wszystko się zgadza. Sprężarka, sprzęgło, przekaźnik, ciśnienie w przewodzie, czujnik ciśnienia, bezpieczniki, przełącznik parownika. Przekaźnik nie otrzymuje sygnału z komputera, aby zamknąć obwód. Brak innych kodów błędów dla komputera. Na pewno to nie komputer. Przerwa/zwarcie w przewodzie od komputera do przekaźnika, być może? Jakieś pomysły, jak ustalić, czy to komputer, czy przewód?

#11 ·
Sprawdź złącze przy ECU. Czy masz sekwencję tego, na co patrzy ECU / sekwencję tego, co powinno się dziać po naciśnięciu przycisku klimatyzacji?
Dzięki za skierowanie tego problemu w kierunku ustalenia...

Sformułowanie staje się dla mnie trochę techniczne... Ale brzmi to tak, jakbyś był bliżej niż jakiekolwiek inne możliwości tego, co jest nie tak. Kilka dni temu miałem samochód na wymianie oleju, a mechanik pokazał na ekranie 6 czynności (chyba), które wystąpiły po włączeniu przycisku klimatyzacji. Rzeczy takie jak ciśnienie w przewodzie, przełącznik ciśnienia, przekaźnik (aktywny) itp. Wszystko było w porządku, z wyjątkiem przekaźnika - były 2 pomiary dla przekaźnika, jeden, że działał, a drugi, że był aktywowany (nie jestem pewien co do sformułowania, ale mechanik zasugerował, że nie otrzymał "zgody" od ECU. To chyba najlepsze, jak mogę to opisać jako osoba świecka!

Być może niezwiązane, uziemiłem obwód (30 i 87), a klimatyzacja działała dobrze i chłodno.

Czy to ma sens?

#13 ·
Zamierzam zabrać samochód z powrotem do mojego mechanika i zlecić mu kolejną diagnostykę. Zobaczę, czy uda mi się zrobić zrzut ekranu odczytu sekwencji i skontaktować się z Państwem.

W międzyczasie muszę zlokalizować właściwy pin w ECU (to na pewno spora wiązka przewodów!) - kiedy to zostanie ustalone, rozumiem, co Pan/Pani mówi, określając, czy ECU nie wysyła sygnału, czy też uszkodzony jest przewód do przekaźnika. Miejmy nadzieję, że to drugie??

#14 ·
Zgadza się. Poczekaj chwilę, powinienem być w stanie znaleźć właściwy schemat okablowania dla twojego samochodu. Byłbym bardzo wdzięczny za zrzut ekranu, jeśli udałoby ci się to zrobić. Mam też mini na podjeździe z migającą kontrolką klimatyzacji. Jest to na razie na końcu listy priorytetów, ponieważ mam dużo pracy, ale z tymi informacjami byłaby to o wiele szybsza naprawa.

#15 ·
Dziękuję - Szukałem właściwego schematu okablowania, ale zawsze wydaje się być haczyk, gdy coś znajdę. Więc z pewnością doceniam otrzymanie go od ciebie, gdy masz czas. Bez pośpiechu. Pogoda jest w tych dniach wystarczająco chłodna na świeże powietrze i otwarty dach.

Zdecydowanie wyślę ci zrzut ekranu. Powinienem być w stanie wstawić mini do warsztatu na początku przyszłego tygodnia. (Przy okazji - miga mi kontrolka klimatyzacji)

#18 ·
Nie ma problemu, tylko jako dodatek, skróty kolorów przewodów dla BMW są trochę dziwne. BR/SW/GE oznacza, że szukasz brązowego, czarnego i żółtego przewodu (trochę dziwne mieć trzy kolory) i jak pewnie już zauważyłeś, jest on na pinie 13 ECU. ECU kontroluje to, przełączając masę do przekaźnika, a samochód powinien mieć stałe zasilanie do strony sterującej przekaźnika zasilane przez bezpiecznik F3 w skrzynce bezpieczników pod maską.

Ciekawy jestem, jak Ci pójdzie. Być może jutro też się pobawię swoim.

#19 ·
Nie ma problemu, tylko jako dodatek, skróty kolorów przewodów dla BMW są trochę dziwne. BR/SW/GE oznacza, że szukasz brązowego, czarnego i żółtego przewodu (trochę dziwne mieć trzy kolory) i jak prawdopodobnie już zauważyłeś, jest on na pinie 13 ECU. ECU kontroluje to, przełączając masę do przekaźnika, a samochód powinien mieć stałe zasilanie do strony sterującej przekaźnika, zasilane przez bezpiecznik F3 w skrzynce bezpieczników pod maską.

Ciekawy jestem, jak ci idzie. Może jutro też się pobawię swoim.
Dzięki za wyjaśnienie kodów kolorów. Być może nie byłbym w stanie tego tak łatwo rozgryźć. I nie zidentyfikowałem pinu 13 ECU. Po prostu podążam za tobą! Więc teraz, czy nie powinno być tak proste jak przeskoczenie przewodu z pinu 13 do gniazda przekaźnika (87), włączenie klimatyzacji i sprawdzenie, czy włączy się wentylator i sprzęgło sprężarki? Czy to nie powiedziałoby mi, czy ECU jest uszkodzone, czy też okablowanie od ECU do przekaźnika?

#20 ·
Moja metoda byłaby następująca: -

1) zewrzeć stronę sterującą przekaźnika do masy (przy włączonym silniku) i potwierdzić, że sprzęgło sprężarki się załącza.
2) Sprawdź przy przekaźniku, czy ECU zwiera przekaźnik do masy po naciśnięciu przycisku klimatyzacji.

3) jeśli (2) nie działa, sprawdź przewód na pinie 13 ECU, aby sprawdzić, czy jest zwarty do masy po naciśnięciu przycisku klimatyzacji.

4) jeśli (3) nie działa, przechodzisz teraz do potwierdzania wejść do ECU (czujniki ciśnienia i temperatury, wierzę, że być może już to zrobiłeś?).

Warsztaty mają w zwyczaju obwiniać ECU, gdy brakuje im zdolności diagnostycznych. Zawsze jestem niezwykle sceptyczny, gdy ktoś mówi mi, że warsztat zdiagnozował problem jako uszkodzony ECU.

#22 ·
Moja metoda byłaby następująca:-

1) zewrzeć stronę sterującą przekaźnika do masy (przy włączonym silniku) i potwierdzić, że sprzęgło sprężarki się załącza.
2) Sprawdzić na przekaźniku, czy ECU zwiera przekaźnik do masy po naciśnięciu przycisku klimatyzacji.

3) jeśli (2) nie działa, przetestuj przewód na pinie 13 ECU, aby sprawdzić, czy jest on zwarty do masy po naciśnięciu przycisku klimatyzacji.

4) jeśli (3) nie działa, przechodzisz teraz do potwierdzania danych wejściowych do ECU (czujniki ciśnienia i temperatury, wierzę, że być może już to zrobiłeś?).

Warsztaty mają w zwyczaju obwiniać ECU, gdy kończą się możliwości diagnostyczne. Zawsze jestem niezwykle sceptyczny, gdy ktoś mówi mi, że warsztat zdiagnozował problem jako uszkodzony ECU.
Mam nadzieję, że jesteśmy na ostatniej prostej diagnostyki. Przyznam, że terminologia elektryczna nie jest moją mocną stroną, więc zanim zrobię coś zbyt destrukcyjnego dla mojego ECU, potrzebuję trochę więcej pomocy w wyjaśnieniu moich dotychczasowych obserwacji. Korzystając z mojego woltomierza i dotychczasowych odkryć.....

1. Zwarcie strony sterującej przekaźnika (30/87) załącza sprzęgło klimatyzacji, sprężarkę, wentylator = przyjemne zimne powietrze.

2. Wszystkie wejścia do ECU potwierdzone jako funkcjonalne

3. Stałe 12 V na połączeniu 30 na przekaźniku

4. Połączenia przekaźnika 85 i 86 stają się obwodem zamkniętym po uruchomieniu silnika (ok. 14 V).

5. Obwód 85 i 86 pozostaje zamknięty po naciśnięciu przycisku klimatyzacji.

A więc - oto moje pytanie. Kiedy naciskam przycisk klimatyzacji, wszystko działa tak, jak powinno, rozumiem, że elektromagnes (niski prąd) jest zasilany (+12 V) i powoduje zamknięcie obwodu sprzęgła klimatyzacji. Ale obwód jest zawsze zamknięty, gdy samochód pracuje. Albo... Czy elektromagnes zamiast tego włącza się, gdy obwód niskiego napięcia się otwiera (85/86 staje się obwodem otwartym).

Przepraszam, jeśli moje terminy elektryczne i opisy są trochę słabe - mam nadzieję, że rozumiesz mój opis.

#23 ·
Obawiam się, że mam problem z Państwa opisem tego, co Pan/Pani widzi. Proszę nie przepraszać, to trudna sprawa do przekazania tylko za pomocą tekstu.

W (1) stwierdzają Państwo zwarcie strony sterującej przekaźnika, ale opisują zwarcie strony obciążenia.

W (2) mówią Państwo, że wejścia są funkcjonalne. Przypuszczam, że wiemy, że ECU odbiera sygnały, ale czy wiemy, czy sygnał (dla ciśnienia) mieści się w zakresie, którego ECU wymaga do aktywacji klimatyzacji? Proszę pamiętać, że w opisie systemu, do którego linkowałem, czujnik ciśnienia musiał mieścić się w określonym zakresie. Czy komputer warsztatowy powiedział, że mieści się w tym zakresie?

Inne punkty, myślę, że będziemy potrzebować zdjęcia miejsca, w którym dokonują Państwo odczytów napięcia.

Jednak, aby odpowiedzieć na Państwa pytanie...

Sprzęgło elektromagnetyczne jest zasilane w celu jego załączenia. Kiedy jest odłączone, obraca się swobodnie, a kiedy jest zasilane, blokuje mechanizm, aby umożliwić paskowi napędzanie pompy klimatyzacji.

Jednak z tego, jak Pan/Pani zadał/a pytanie, wierzę, że być może źle Pan/Pani zrozumiał/a, jak działa przekaźnik i co oznacza obwód 'zamknięty'.

Jeśli Pan/Pani usunie przekaźnik i uruchomi samochód, czy ma Pan/Pani napięcie akumulatora na 2 złączy przekaźnika? Jeśli tak, na których? Zdjęcie byłoby wspaniałe, jeśli to możliwe.

#24 ·
Obawiam się, że mam problem z opisem tego, co widzisz. Proszę, nie przepraszaj, to trudna rzecz do przekazania tylko za pomocą tekstu.

W (1) stwierdzasz zwarcie strony sterującej przekaźnika, ale opisujesz zwarcie strony obciążenia.

W (2) mówisz, że wejścia są funkcjonalne. Przypuszczam, że wiemy, że ECU odbiera sygnały, ale czy wiemy, czy sygnał (ciśnienia) mieści się w zakresie, którego ECU potrzebuje do aktywacji klimatyzacji? Pamiętaj, że w opisie systemu, do którego podałem link, czujnik ciśnienia musiał mieścić się w zakresie. Czy komputer w warsztacie powiedział, że mieści się w tym zakresie?

Inne punkty, myślę, że będziemy potrzebować zdjęcia miejsca, w którym dokonujesz odczytów napięcia.

Aby odpowiedzieć na twoje rzeczywiste pytanie...

Sprzęgło elektromagnetyczne jest zasilane w celu jego załączenia. Kiedy jest odłączone, obraca się swobodnie, a kiedy jest zasilane, blokuje mechanizm, aby umożliwić paskowi napędzanie pompy klimatyzacji.

Jednak z tego, jak zadałeś pytanie, wierzę, że mogłeś źle zrozumieć, jak działa przekaźnik i co oznacza obwód „zamknięty”.

Jeśli wyjmiesz przekaźnik i uruchomisz samochód, czy masz napięcie akumulatora na 2 złączy przekaźnika? Jeśli tak, które? Zdjęcie byłoby wspaniałe, jeśli to możliwe.
Przetwarzam twoją radę. Wierzę, że rozumiem zasady działania przekaźnika. Testowałem go dziś rano. Użyłem małej ładowarki akumulatorów 12V. Klika, gdy +12V jest podłączone do zacisku 85, a masa do 87.

Odpowiadając na twoje pytania, mam zasilanie na złączach przekaźnika 30 (zawsze) i 85 (samochód uruchomiony). 85 i 86 są pierwotne (aktywuje elektromagnes); 30 i 87 są wtórne (sprzęgło). Kiedy samochód pracuje, a przycisk AC jest wciśnięty, elektromagnes przekaźnika się nie zamyka (palec na przekaźniku, brak kliknięcia).

Zgadzam się, że muszę ugryźć się w język i zabrać samochód do warsztatu i zlecić kolejną diagnostykę. Upewnij się, że ciśnienie jest w zakresie (rozumiem, że odcięcie niskiego ciśnienia wynosi około 50 psi, ale nie jestem pewien).

Jestem w punkcie, w którym jest mało prawdopodobne, żebym to naprawił bez bardziej wyrafinowanego sprzętu i lepszego zrozumienia (myślę, że to staje się coraz bardziej oczywiste każdego dnia! Ha!!). W najlepszym razie mam nadzieję, że będę mógł bardziej inteligentnie rozmawiać z mechanikiem i mieć wystarczające dowody na to, że problem nie jest przypisywany wadliwemu ECU jako pierwszemu środkowi zaradczemu.

A ja lubię się uczyć....

#25 ·
To jest o wiele jaśniejsze, dziękuję. Proszę, nie traktuj mojego komentarza jako negatywnej krytyki, wygląda na to, że wkładasz w to dużo wysiłku, a przekazywanie tego rodzaju ścieżki diagnostycznej tylko za pomocą pisania jest trudne. Nadal istnieją proste testy, które można wykonać na dysku.

Jeśli ustawisz swój multimetr na ciągłość/rezystancję i sprawdzisz między pinem 86 a ujemnym biegunem akumulatora (podczas włączania i wyłączania klimatyzacji), co się dzieje? To jest zacisk, który powinien być uziemiony przez ECU po włączeniu klimatyzacji. Jeśli jest on uziemiony po włączeniu klimatyzacji, to masz tylko uszkodzony przekaźnik. To, że przekaźnik klika, nie oznacza, że nawiązuje połączenie, więc ludzie często obierają złą ścieżkę diagnostyczną, gdy tak się dzieje.

Jeśli to nie działa, zostaw jeden przewód na ujemnym zacisku akumulatora i przesuń drugi przewód do pinu 13 ECU (przewód, o którym wcześniej rozmawialiśmy). Będziesz musiał "przetestować tyłem" złącze lub użyć przewodu testowego do przebijania drutu (kosztuje około pięciu funtów), aby móc połączyć się z przewodem z podłączonym ECU. Szukasz tych samych wyników, co w poprzednim teście. Jeśli występuje ciągłość/niska rezystancja po włączeniu klimatyzacji, dowodzi to przerwania przewodu między przekaźnikiem a ECU.

Zanim ktoś zacznie narzekać na przebijanie przewodów... musisz również wrócić do miejsca, w którym użyłeś swojego narzędzia do przebijania i naprawić przebicie w izolacji.

#26 ·
To jest o wiele jaśniejsze, dziękuję. Proszę, nie traktuj mojego komentarza jako negatywnej krytyki, brzmi to tak, jakbyś wkładał w to prawdziwy wysiłek, a przekazywanie tego rodzaju ścieżki diagnostycznej tylko za pomocą pisania jest trudne. Nadal istnieją proste testy, które można wykonać na dysku.

Jeśli ustawisz swój multimetr na ciągłość/rezystancję i sprawdzisz między pinem 86 a minusem akumulatora (podczas włączania i wyłączania klimatyzacji), co się stanie? To jest zacisk, który powinien być uziemiony przez ECU po włączeniu klimatyzacji. Jeśli jest on uziemiony po wybraniu klimatyzacji, to masz po prostu uszkodzony przekaźnik. To, że przekaźnik klika, nie oznacza, że nawiązuje połączenie, więc ludzie często obierają złą ścieżkę diagnostyczną, gdy tak się dzieje.

Jeśli to nie zadziała, zostaw jeden przewód na zacisku ujemnym akumulatora i przesuń drugi przewód do pinu 13 ECU (przewód, o którym wcześniej rozmawialiśmy). Będziesz musiał "przetestować tyłem" złącze lub użyć przewodu testowego do przebijania drutu (kosztuje około pięciu funtów), aby móc połączyć się z przewodem z podłączonym ECU. Szukasz tych samych wyników, co w poprzednim teście. Jeśli występuje ciągłość/niska rezystancja po włączeniu klimatyzacji, dowodzi to przerwania przewodu między przekaźnikiem a ECU.

Zanim ktoś zacznie narzekać na przebijanie przewodów... musisz również wrócić do miejsca, w którym użyłeś swojego narzędzia do przebijania i naprawić przebicie w izolacji.
Nigdy nie traktowałem twoich komentarzy jako krytyki. Zawsze wspierający. Jestem naprawdę zdumiony kierunkiem (i cierpliwością), który zaoferowałeś. Podejmę te kolejne kroki i będę Cię informował... Będzie jeszcze uroczystość, kiedy to wszystko zostanie rozwiązane!! Jeszcze raz bardzo dziękuję....

#27 ·
Aktualizacja: Mój błąd - przekaźnik 86 jest gorący, więc podłączyłem pin 85 do ujemnego bieguna akumulatora zgodnie z instrukcją. Brak ciągłości. Przeszedłem więc do DME, aby wykonać kolejny krok w sprawdzeniu, czy ciągłość występuje, gdy pin 13 jest podłączony do ujemnego bieguna akumulatora, a klimatyzacja jest włączona. Ale nie jestem pewien, ponieważ przewód na pinie 13 (jeśli dobrze odczytuję schemat okablowania i lokalizacji) nie jest BRN/BLK/YEL. Oto zdjęcie tego, na co patrzę. Przewód wygląda na CZERWONY/FIOLETOWY? Czy możesz mi pomóc to wyjaśnić?

Attachments

#28 ·
Przepraszam za powolną odpowiedź, byłem trochę zajęty. Byłem sceptyczny co do schematu okablowania, kiedy zobaczyłem ten kod, nigdy nie widziałem pojedynczego przewodu z 3 kolorami w samochodzie. Czy możesz sprawdzić kolory na schemacie okablowania, podnosząc skrzynkę bezpieczników i sprawdzając, co idzie do tej pozycji? Może nie być możliwe sprawdzenie tego w ten sposób ze względu na wewnętrzne przewody w skrzynce bezpieczników, ale warto szybko sprawdzić. Sprawdzę to również u siebie, ponieważ powinno być takie samo jak u Ciebie.

Chciałem również sprawdzić, czy testujesz stronę uziemienia strony sterującej przekaźnika z wybranym AC? Z Twojego ostatniego postu wynika, że ​​możesz testować bez włączania AC.

#29 ·
To jest interesujące. I tak... Sprawdziłem z wybraną klimatyzacją. Zabrałem dziś samochód do mojego mechanika. On również był zaintrygowany, ponieważ różne źródła, które miał na komputerze dla schematów okablowania, pokazywały 3 kolory i pin 13. W końcu trafił na schemat, który pokazywał brązowo-czarno-żółty przewód z pinu 93 na krótkim złączu DME. Zapewnił mnie, że to właśnie to i że pin 13 to pin zasilania przepustnicy. W każdym razie - przetestowałem przewód (z pinu 93 - był czarno-brązowo-żółty) i brak ciągłości. Co wciąż sprawia, że zastanawiam się, czy to był właściwy przewód - jeśli nie, to nie należałoby się spodziewać ciągłości. Więc - jego diagnoza zakończyła się jako wadliwy DME. W tym momencie równie dobrze mogę poprowadzić przewód uziemiający przez przełącznik kołyskowy z przekaźnika (85) i, ponieważ potrzebuję klimatyzacji, po prostu włączać i wyłączać ją za pomocą tego jako obejścia. Naprawdę nienawidzę się poddawać!

#30 ·
Krótka notatka. Może wyjaśniać moje zamieszanie wokół pinu 13. Właśnie znalazłem starą dyskusję, która wyjaśnia, że piny 82 do 121 są reprezentowane jako "B" 1 do 40. Wyjaśnia to być może, dlaczego widzę przewód Brn/Blk/Yel na pinie 93/13 i dlaczego pin 13 (czerwony/fioletowy) jest zasilaniem elektronicznej przepustnicy. Ma to sens?

#32 ·
Pin na twoim zdjęciu jest zdecydowanie niewłaściwy. Jeśli jeszcze raz spojrzysz na schemat okablowania, do którego podałem link, obok numeru pinu znajduje się hiperłącze. Jeśli w nie klikniesz, przejdziesz do zdjęcia złącza. Pin 13 powinien znajdować się na mniejszym (40-pinowym) złączu.

Inny użytkownik zamieścił na innym wątku następujący wpis:-

Przeoczyłem hiperłącze. Utrzymałoby mnie na właściwej ścieżce, gdybym wcześniej tego nie przeoczył. Przepraszam. Teraz się zorientowałem. Brak ciągłości podczas sondowania tego pinu/przewodu. Zamierzam poprosić mojego mechanika, aby jeszcze raz przejrzał sekwencję, aby upewnić się, że wszystkie warunki są spełnione, zanim przypiszę rzeczy do wadliwego ECU. Dam znać o wyniku i mam nadzieję, że nadal dostarczę zrzut ekranu z diagnostyki.