MINI Cooper Forum banner

Błąd czujnika tlenu P2270

12K views 10 replies 4 participants last post by  mike1967  
#1 ·
Cześć wszystkim,

Mam nadzieję, że ktoś wskaże mi właściwy kierunek w przypadku następującego kodu błędu;

P2270 Podgrzewany czujnik tlenu HO2S 2, Bank 1 - Sygnał zablokowany na ubogim

276799
Czy to czujnik przy kolektorze w komorze silnika, czy czujnik na tylnej skrzynce?

Czy są łatwe w dostępie / wymianie?

Bieg jałowy jest również trochę nierówny w tej chwili, zgaduję, że jest to związane z tym uszkodzonym czujnikiem?

Wielkie dzięki

Kernow Lad

#3 ·
Na zdrowie Scudder,

Wymazałem kod, ale jeszcze nie wymieniłem czujnika (mam jeden, ale pomyślałem, że zaryzykuję przegląd) ...

W każdym razie, oblałem dzisiaj, na emisjach? Ale się nie dziwię ... Mój kolega mechanik uważa, że to może być pierwszy czujnik powodujący problem, na podstawie tych awarii ...

276941

#4 ·
To dla mnie wskazuje na spalanie oleju, tj. pierścienie tłokowe lub uszczelniacze zaworów lub nawet odma korbowodu wyrzucająca zbyt dużo oparów do kolektora dolotowego, łańcuch zdarzeń, który, jak przypuszczam, wyglądałby tak: olej spala się i zwiększa odczyty HC, co również zanieczyszcza czujnik 02 i katalizator, wyciągnij czujnik upstearm, jeśli jest biały, to spala olej i zrób tak, jak mówię. Właśnie odbudowałem silnik n14 z najnowszym zestawem pierścieni tłokowych, żałuję, że tego nie zrobiłem, ponieważ olej przechodził obok pierścieni, dymił na biegu jałowym, dymek i mocno dymił również podczas toczenia na dole wzgórza, a następnie dodawania gazu. Włożyłem to do maszyny gazowej, a CO było bardzo wysokie, podobnie jak HC, HC ma więcej wspólnego ze spalaniem oleju, ale spalanie oleju zwiększy również poziom CO, ponieważ jest to olej, a paliwo jest olejem, jako takie, sposoby na obejście tego: wymiana oleju, użyj w pełni syntetycznego oleju 5/40w, może warto spróbować czegoś o nazwie stop leak, który pęcznieje uszczelniacze trzpieni olejowych, jeśli to one, jeśli twoje mini to n14, to zamontuj zbiorniki wychwytujące w układzie odmy, może to pomóc w przejściu przeglądu, jestem w trakcie odbudowy tego ponownie z 3-częściowymi stalowymi pierścieniami tłokowymi, w przeciwieństwie do ostatniego zestawu, który był powlekany jednoczęściowy i był wszelkiego rodzaju gównem.

#6 ·
nie spalając żadnego oleju, następnie czujniki 02 i katalizator lub wtryskiwacz, być może r56 ma silnik prince, są one również podatne na rozciąganie łańcucha rozrządu, co może również wpływać na odczyt, zwiększa nakładanie się zaworów wlotowych i wylotowych, zrzuca niespalone paliwo na czujnik 02 i katalizator, zwykle około 60-80 tys. km, takie samochody mają nowe katalizatory i czujniki 02, ponieważ większość ludzi leczy objawy, a nie przyczyny, a następnie 10 tys. km później robi to wszystko od nowa, jeśli w ciągu ostatnich 60 tys. km nie wymieniono łańcucha, to na pewno będzie potrzebny, wszystkie to robią, a nie czy to gdzie, należy również sprawdzić czujnik płynu chłodzącego za pomocą danych na żywo, aby sprawdzić, czy uruchamia się w odpowiednich temperaturach, tj. jeśli 20c, uruchamia się w ciągu kilku stopni od 20c i osiąga maksymalnie 112c.

#8 ·
Więc, po różnych diagnostykach i odczytach na żywo - wydaje się, że występuje wyraźny brak ciśnienia wyjściowego (mechanik mówi, że powinno być około 20, ale daje tylko 5) ..

Widzieli to już wcześniej w tym silniku i myślą, że to łańcuch rozrządu / i prawdopodobnie przeskakiwanie koła zębatego z powodu brakujących zębów ..

Więc dzięki mike1967 ?

#9 ·
Zatem, po różnych diagnostykach i odczytach na żywo - wydaje się, że występuje wyraźny brak ciśnienia wyjściowego (mechanik mówi, że powinno być około 20, ale daje tylko 5) ..

Widzieli to już wcześniej w tym silniku i myślą, że to łańcuch rozrządu / i prawdopodobnie przeskakiwanie koła zębatego z powodu brakujących zębów ..

No to cześć mike1967 ?
To bardzo powszechne, kolego, to jest to, co robią, jak powiedziałem, żyję z wymiany łańcucha rozrządu w silnikach Prince przy 60 000 milach w samochodach, które są dobrze utrzymane i jeżdżone lekko, w samochodach, które miały ciężkie życie 40-50 tys. widziałem, jak zawiodły wcześniej, widziałem też wypadające gniazda zaworów w niektórych, które nagrzewają się tak bardzo od opóźnionego działania i pękniętych zaworów, to nie jest naprawdę trudne zadanie, chodzi tylko o proces, ponieważ wszystkie koła zębate obracają się swobodnie podczas ustawiania rozrządu i polegają na śrubach rozciągliwych, aby utrzymać je na miejscu, bez znaków rozrządu, wszystko zrobione za pomocą narzędzi blokujących

#11 ·
Aktualizacja - łańcuch rozrządu i elementy VVT zostały wymienione, a Mini przeszło testy bez zarzutu. Bez żadnych zaleceń ani niczego.

Dzięki wszystkim..
większość tak naprawdę, tj. około 60 000 mil na łańcuchu to jego limit