MINI Cooper Forum banner

Drzwi pasażera nie otwierają się z zewnątrz

2 reading
97K views 43 replies 10 participants last post by  englander  
#1 ·
Cześć, mam nadzieję, że możecie mi pomóc. Mam Mini Cooper z '04 roku i od kiedy go mam, drzwi pasażera nie otwierają się od zewnątrz. Otwierają się od wewnątrz i zamykają/otwierają, tylko klamka na zewnątrz nic nie robi!!! Mechanik mi to naprawił i działało, dopóki nie zamknąłem samochodu, a potem w ogóle się nie otwierało i musieliśmy rozebrać drzwi, żeby je znowu otworzyć. Patrząc na to, nie widziałem nic oczywistego. Szukałem na forum, ale wciąż nie jestem pewien, jak postępować. Przegląd techniczny wypada za 2 tygodnie i powiedziano mi, że to usterka. Z góry dziękuję

#5 ·
Jedynym powodem, dla którego drzwi nie otwierają się za pomocą klamki z zewnątrz samochodu, jest zerwanie się lub oderwanie od połączenia z siłownikiem drzwiowym linki Bowdena, która łączy zewnętrzną klamkę z siłownikiem drzwiowym.

Jeśli siłownik (zamek drzwi) działa od wewnątrz (również połączony linką Bowdena) i co ważniejsze, blokuje/odblokowuje się elektrycznie, założyłbym, że siłownik drzwi nie jest uszkodzony,

Przy wymianie siłownika drzwi (co jest trudnym, ale samodzielnym zadaniem) dość trudno jest podłączyć linkę Bowdena zewnętrznej klamki do siłownika, ponieważ wewnątrz drzwi jest bardzo mało miejsca i nie widać, co się robi, więc jest to bardzo zadanie polegające na łączeniu po omacku.

Podejrzewam, że osoba, która próbowała to wcześniej naprawić, tak naprawdę nieprawidłowo zamocowała linkę Bowdena w nylonowym złączu.

Sugeruję, abyś to zbadał, zanim zainwestujesz w zakup nowego siłownika drzwi!

#10 ·
Jeśli w pewnym momencie musisz wyjąć siłownik z drzwi, istnieje kilka wątków na temat tego, jak to zrobić, oraz film na Youtube.

Kluczową kwestią przy wyjmowaniu (i wymianie) siłownika w Gen 1 MINI i prawdopodobnie również w Gen 2 jest to, że musisz poluzować śrubę regulacyjną prowadnicy szyby (pod drzwiami w kierunku końca siłownika) i przesunąć prowadnicę szyby tak daleko, jak to możliwe w kierunku poszycia drzwi. Tylko wtedy będziesz mieć wystarczająco dużo miejsca, aby wycisnąć/wyjąć siłownik z drzwi! Montaż jest oczywiście procesem odwrotnym. Nie zapomnij umieścić prowadnicy szyby z powrotem w pierwotnej pozycji... i być może będziesz musiał ją później wyregulować, jeśli szyba nie podniesie się i nie uszczelni się z gumą uszczelniającą drzwi u góry.

Jednak powinieneś być w stanie sprawdzić, czy linka Bowdena z zewnętrznej klamki jest przymocowana do siłownika, po prostu zdejmując wykładzinę drzwi i obmacując odległy koniec siłownika. Możesz również lepiej widzieć, świecąc latarką w kierunku siłownika i używając lusterka. Ewentualnie możesz zrobić zdjęcie telefonem lub aparatem cyfrowym.

#11 ·
Zdjąłem kartę drzwi i zrobiłem zdjęcie. Kabel do klamki zewnętrznej wychodzi i przechodzi przez przezroczysty klips, ale myślę, że jest oooogromnie za długi. Czy metalowy, pulchny koniec nie powinien siedzieć w przezroczystym plastikowym klipsie, aby podnosić zatrzask??? Czy mogę go po prostu uciąć??

Attachments

#13 ·
Nie, koniec czarnej części kabla pasuje do przezroczystego białego prowadnika, a kulka na końcu kabla jest wkładana do końca dźwigni na siłowniku (górna prawa część skrzynki zgodnie ze zdjęciem, które zamieściłeś).
To trochę trudne do zrobienia, gdy jest jeszcze w drzwiach. Możesz spojrzeć na drugą stronę jako odniesienie, jeśli nie możesz tego łatwo rozgryźć.
Najpierw, jako test, ściśnij zewnętrzną klamkę, aby upewnić się, że koniec kabla jest nienaruszony i porusza się tak, jak powinien. Następnie puść.
Spróbuj włożyć koniec do szczeliny tej dźwigni, zanim spróbujesz umieścić czarny koniec kabla w przezroczystym białym prowadniku, ponieważ da ci to więcej luzu, aby najpierw włożyć koniec kabla.
Pomaga lusterko i latarka.

#14 ·
Nie martw się Nerka, nie pociąłem jej. Majstrowałem i udało mi się uruchomić drzwi od zewnątrz, juhu (patrz zdjęcie poniżej).

Jednak jeśli zamknę samochód, a następnie otworzę samochód, drzwi nie działają z żadnym z uchwytów!!!! Musiałem włożyć rękę do drzwi i pociągnąć za zatrzask w środku, żeby je otworzyć.

Attachments

#19 ·
Sprawdź również, czy drzwi pasażera odblokowują się całkowicie. Zaczynając od zablokowanych, pręt i zielona rzecz powinny podnieść się tak samo jak po drugiej stronie, albo przez odblokowanie ręczne (przez pociągnięcie wewnętrznej klamki drzwi raz) lub elektronicznie (używając przełącznika otwierania drzwi, dwukrotnie przycisk pilota lub obracając kluczyk w drzwiach kierowcy dwa razy).

#21 ·
Cóż, bawiłem się zielonym pokrętłem przez wieki i nie zrobiło to żadnej różnicy. Próbowałem pociągnąć za pręt tak mocno, jak mogłem, ale nic to nie dało.
Więc pociągnięcie za pręt po zablokowaniu go nie odblokowuje?

Brzmi jakbyś potrzebował nowego siłownika, chyba że źle zrozumiałem.

#22 ·
Tak, wygląda na to, że potrzebujesz nowego siłownika. Można je dość łatwo znaleźć na eBayu lub u sprzedawcy części używanych.

Uwaga, teraz, gdy bardzo dobrze znasz się na montażu nylonowego elementu w metalowej dźwigni... nowy siłownik MOŻE NIE być wyposażony w ten element, więc trzeba będzie go przenieść przed montażem.

Ponadto, z mojego doświadczenia, zamontowanie linki Bowdena do klamki zewnętrznej nie jest zbyt łatwe, dopóki siłownik nie zostanie przykręcony z powrotem do drzwi... ale teraz masz już w tym duże doświadczenie!

#23 ·
Wymieniłem oba swoje kilka lat temu. Najtrudniejszym zadaniem, jakie uznałem, było przymocowanie linki wewnętrznej klamki do siłownika. Jedną z sztuczek, która pomogła, było wciśnięcie czegoś w zewnętrzną klamkę, aby ścisnąć dźwignię i ustawić punkt mocowania w bardziej korzystnej pozycji. Inną alternatywą byłoby włożenie tego elementu przed ponownym przykręceniem siłownika do drzwi. Pamiętaj również, aby przesunąć zespół szyby w kierunku zewnętrznej strony drzwi (poprzez poluzowanie śruby na dole drzwi), aby faktycznie było miejsce na wyjęcie i ponowne włożenie siłownika. (nie zapomnij ponownie go zsunąć później!!).

#25 ·
Siłownik robi kilka rzeczy, niektóre mechaniczne, a niektóre elektryczne. Elementy mechaniczne to otwarcie zatrzasku drzwi za pomocą zewnętrznej klamki lub wewnętrznej klamki (oba obsługiwane przez linki Bowdena), a także przycisk drzwi połączony prętem z jego położenia w górnej części drzwi, który ustawia zamek drzwi.

Element elektryczny dotyczy obsługi zamka za pomocą centralnego sterowania zamkiem, który jest zamykany/otwierany za pomocą kabla podłączonego do siłownika.

Siłownik nie odgrywa żadnej roli w opuszczaniu ani podnoszeniu szyby okiennej.

Zazwyczaj to elektryczna część siłownika ulega awarii, więc nie działa w pilocie centralnego zamka w kluczyku zapłonu lub w głównym przełączniku blokady/odblokowania w konsoli środkowej.

Mój ostatni uległ awarii elektrycznej, ale nadal działał mechanicznie i wymieniłem go dopiero wtedy, gdy moja żona miała dość stania obok samochodu (w deszczu!), podczas gdy ja wsiadłem i otworzyłem drzwi za pomocą wewnętrznej klamki!.

Przy wymianie siłownika należy zamontować linkę Bowdena do wewnętrznej klamki drzwi i pręt przycisku drzwi przed włożeniem nowego siłownika z powrotem do drzwi.......jeśli dobrze pamiętam, nie można podłączyć linki Bowdena zewnętrznej klamki bez siłownika z powrotem w drzwiach, ponieważ kabel nie jest wystarczająco długi, aby go przymocować. Ale masz już duże doświadczenie w radzeniu sobie z tym!

#26 ·
Doskonale, dzięki. Samochód nie przeszedł przeglądu technicznego, tuleja zawieszenia była uszkodzona z przodu po lewej stronie (myślałem, że to przegub napędowy), więc on to teraz dla mnie naprawia. Nie jest źle. Zamówię więc siłownik i mam nadzieję, że wymienię go w następny weekend.

Jak sprawdzić, jaki model mam samochodu, jest z 04?

#30 ·
Aktualizacja w sprawie moich drzwi.

Cóż, wymieniłem siłownik. Nie zajęło to dużo czasu, około 45 minut i poszło dość gładko.

Problem z drzwiami jest dokładnie taki sam!! Nie mogę w to uwierzyć! Jedyne, co teraz przychodzi mi do głowy, to sam uchwyt/linka Bowdena. A może macie jakieś inne sugestie?