MINI Cooper Forum banner

Jak używać piany morskiej

5.4K views 13 replies 5 participants last post by  mike1967  
#1 ·
Cześć, myślałem o wrzuceniu trochę piany morskiej do N12 Cooper mojej córki. Jaka jest najlepsza metoda, ponieważ wydaje się, że występuje zarówno w sprayu, jak i w butelce do nalewania. Myślałem o dodaniu trochę do starego oleju kilkaset mil przed wymianą oleju, a także około 100 cm3 do każdego otworu na świecę zapłonową. Czy można go również dodać do paliwa, aby pomóc w czyszczeniu strony dolotowej? Czy można go również dodać do nowego oleju jako stały środek czyszczący?

#2 ·
można dodać do paliwa, co da rozwodniony wydech, aż do oczyszczenia. Robię tak, jak mówisz powyżej, trochę do oleju i uruchamiam na kilka dni, wlewam też trochę do otworów na świece zapłonowe, gdy silnik jest zimny, zostawiam na noc do namoczenia, a następnie uruchamiam i uruchamiam na 3000 obr./min, aż się rozgrzeje,

#3 ·
Jedynym środkiem czyszczącym, którego używam, jest Techron. Używam go kupując benzynę Chevron z Techronem. Lub jeśli benzyna Chevron nie jest dostępna, kupuję butelkę tego specyfiku w sklepie z częściami samochodowymi i dodaję odpowiednią ilość do zbiornika paliwa, a następnie napełniam zbiornik benzyną.

Techron może pomóc silnikom z bezpośrednim wtryskiem, ponieważ nie spala się w komorze spalania. Zmienia się w parę, a następnie, gdy ta para styka się z chłodniejszymi powierzchniami komory spalania, wierzchu tłoka i zaworów, w tym z tyłem zaworów wlotowych, które są narażone na działanie gazów spalinowych, ponieważ część z nich przepływa celowo do wlotu, aby zanieczyścić wpadające powietrze w celu obniżenia temperatury spalania i zmniejszenia produkcji No2, wraca do postaci ciekłej i w ten sposób usuwa osady.

Olej silnikowy zapewnia czyszczenie silnika, jeśli ma na to szansę. Tak naprawdę wystarczy użyć odpowiedniego oleju - radzę używać oleju, który zaleca fabryka - i wymieniać olej w zależności od rodzaju użytkowania pojazdu. Pojazd używany do krótkich podróży może wymagać wymiany oleju co 3000 mil. Pojazd o mieszanym przeznaczeniu 5000 lub 6000 mil. Przejechałem różnymi samochodami 5000 mil podczas długiej podróży - zaczynając od świeżego oleju - a potem, kiedy wracam do domu i jak zwykle zmieniam olej, wygląda on całkiem świeżo. Jest oczywiste, że jeśli samochód spędził czas na autostradzie z prędkością 65 mil na godzinę lub w pobliżu, mógłby z łatwością przejechać 10 000 mil na oleju. Ale to nie jest moje typowe użytkowanie.

Ważne jest, aby podczas wymiany oleju silnik miał temperaturę roboczą, aby po spuszczeniu starego oleju zabrał ze sobą większość szlamu powodującego zanieczyszczenie (woda i inne produkty uboczne spalania).

Niechętnie wlewam jakąkolwiek ciecz do cylindrów. Nie ma dużo miejsca, gdy tłok znajduje się w górnym martwym punkcie, a zawory są zamknięte. Ryzykujesz zablokowaniem hydraulicznym silnika.

Do czyszczenia silnika stwierdziłem, że Techron działa, jak wspomniałem powyżej. Ale to, co również zadziałało w moim przypadku, to po prostu długa jazda samochodem. Z mojego doświadczenia wynika, że silnik, który przejechał około 50 mil z prędkością autostradową i nie był narażony na tego rodzaju jazdę po autostradzie od kilku miesięcy, działa zauważalnie lepiej. Sama benzyna, podobnie jak sam olej, ma dość dobre właściwości detergentowe.

#4 ·
Powód, dla którego używam Seafoam, jest wielopunktowy. Po pierwsze, lata temu miałem diesla z problemem pukania wtryskiwacza, podłączyłem dane na żywo i mogłem zobaczyć korekty paliwa, gdzie jeden wtryskiwacz był bardzo zły, a pozostałe 3 mniej. Włożyłem puszkę do obudowy filtra paliwa, uruchomiłem silnik na 30 minut przy 3000 obr./min, po czym wszystkie korekty wróciły do punktu wyjścia, co udowodniło mi, że działa. Następnie inny samochód miał przerywane wypadanie zapłonów, kompresja była benzyną, spryskałem kolektor dolotowy, gdy silnik był zimny, zostawiłem na noc, wróciłem, przekręciłem kluczyk, silnik pracował bez wypadania zapłonów, wyczyściłem gniazda zaworów. Miałem diesla Hondy z przebiegiem 230 000 km, a opary z korka wlewu oleju były jak pociąg, włożyłem pełną puszkę do oleju, kill or cure, nic do stracenia, ponieważ już nie przeszedł przeglądu, 2 dni później pierścienie całkowicie czyste, uszczelniły się z powrotem do otworu, odblokowały i odblokowały pierścienie, ale najlepsze jest to, że remontuję wiele z tych silników i moczę części przez noc w Seafoam, a następnego dnia łatwo je wyczyścić, w samochodach benzynowych pozostaje również jako niepalny środek czyszczący i czyści wtryskiwacze, ponieważ wydech staje się mglisty, gdy nie jest gorący, również i zrobiłem to wiele razy, moczyłem katalizator przez noc, a następnie następnego dnia uruchamiałem silnik i jeździłem nim wokół bloku, aby zdać przegląd, ale wcześniej było to bardzo duże niepowodzenie, dla mnie w czasie rzeczywistym i warunkach światowych zrobiło to powyższe i działa.

#5 ·
Powodem, dla którego używam Seafoam, jest wiele powodów. Po pierwsze, lata temu miałem diesla z problemem z wtryskiwaczem, podłączyłem dane na żywo, mogłem zobaczyć korekty paliwa, jeden wtryskiwacz był bardzo zły, a pozostałe 3 były mniej złe, włożyłem puszkę do obudowy filtra paliwa, uruchomiłem silnik na 30 minut przy 3000 obr/min, po wszystkich korektach wróciło do normy, co udowodniło, że działa w mojej głowie, potem inny samochód miał przerywanie zapłonu, sporadyczną kompresję, benzynę w sprayu wlotowym, gdy silnik był zimny, zostawiłem na noc, wróciłem, przekręciłem kluczyk, silnik pracował bez wypadania zapłonu, wyczyściłem gniazda zaworów, miałem diesla Hondy z przebiegiem 230 tys. km, a spaliny z korka wlewu oleju były jak pociąg, włożyłem pełną puszkę do oleju, zabić lub wyleczyć, nic do stracenia, ponieważ już nie przeszło przeglądu, 2 dni później pierścienie były całkowicie czyste, ponownie uszczelnione do otworu, odblokowane i odblokowane pierścienie,

ale najlepsze jest to, że remontuję wiele z tych silników i moczę części przez noc w Seafoam, a następnego dnia łatwo je wyczyścić, w samochodach benzynowych pozostaje również jako niepalny środek czyszczący i wyczyści wtryskiwacze, ponieważ spaliny są mgliste, gdy nie są gorące, a także i robiłem to wiele razy, moczyłem katalizator przez noc, a następnie następnego dnia uruchamiałem silnik i jechałem nim wokół bloku, aby zdać przegląd, ale wcześniej było bardzo źle, dla mnie w czasie rzeczywistym i warunkach światowych zrobiło to powyższe i działa,
Kiedy pracowałem przy samochodach i silnikach samochodowych, Sea Foam nie było jeszcze dostępne. Większe części, takie jak głowice, blok silnika itp., wysyłałem do warsztatu obróbki mechanicznej, aby je wyczyścić, a następnie wykonać wszelkie niezbędne prace mechaniczne.

Do mniejszych części miałem puszkę środka do czyszczenia części z metalowym koszem. Wkładałem części (tylko żelazne!) do czyszczenia do kosza i zostawiałem je do namoczenia. Po krótkim czasie były czyste lub brud był na tyle luźny, że można go było usunąć miękką (mosiężną) szczotką, a następnie strzałem środka do czyszczenia hamulców, a następnie strzałem powietrza z warsztatu.

Do części aluminiowych chyba miałem puszkę środka do czyszczenia gaźników z metalowym koszem. Ten środek dobrze usuwał brud, ale nie uszkadzał aluminium.

Nigdy nie miałem żadnych problemów z wtryskiwaczami w moich samochodach benzynowych lub jednym dieslu. Jak powiedziałem, w przypadku moich silników benzynowych, jeśli uważałem, że układ paliwowy/silnik wymaga "czyszczenia", używałem Techronu. Nigdy nie miałem powodu, aby szukać środka czyszczącego do mojego diesla. Używałem dobrego paliwa diesla o niskiej zawartości siarki. Utrzymywałem pułapkę na wodę opróżnioną i wymieniałem filtr paliwa zgodnie z harmonogramem. I jak miałem w zwyczaju w moich samochodach z silnikiem benzynowym, używałem dobrego oleju (Mobil 1 0w-40, który był zatwierdzonym olejem dla wielu silników samochodowych w moim garażu przez lata) i wymieniałem go co 5 tys. mil.

#8 ·
Spray jest dostarczany z długą czerwoną rurką. Może poluzować kolektor dolotowy i włożyć do każdego portu i spryskać, zrobić to na zimno, zostawić na noc, a następnie uruchomić i jechać przez dobrą, gorącą godzinę, powiem, że nie usunie ciężkich osadów, jedyną rzeczą, która to zrobi, jest piaskowanie orzechami włoskimi lub odświeżenie silnika, NIGDY NIE WLEWAĆ DO WLOTU, ani do odpowietrznika, można również spryskać silnik obracający się na zimno bezpośrednio do wlotu turbosprężarki, wyczyści rury itp., po tym należy przejechać samochodem kilka mil, aby uzyskać dużo ciepła w katalizatorze, aby cały brud wypalił się z katalizatora.

#12 ·
Ciekawy film na Youtube na temat Seafoam vs Marvel Mystery Oil vs Techron. Wniosek sugeruje, że żaden z produktów nie jest bezwzględnym zwycięzcą, jednak wszystkie zasadniczo zapewniają pewną poprawę w porównaniu do nieużywania środka czyszczącego.

Dużo zależy od tego, jak jest używany, np. zimny silnik robi dużą różnicę, może kupię puszkę Techronu, kiedy będę odbudowywał następny i spryskam połowę głowicy, wiem, że Seafoam działa, ponieważ używam go cały czas i po nocnym moczeniu twardy brud schodzi bardzo łatwo, jedynym minusem tych wszystkich rzeczy jest to, że brud, który usuwa się przy użyciu na wlocie, musi gdzieś pójść, a katalizator ma tendencję do jego dostawania.