MINI Cooper Forum banner

2015 R60 (Countryman S) - Okazyjnie pojawia się kod P1338

Tags
p1338 r60
1 reading
19K views 44 replies 4 participants last post by  mike1967  
#1 ·
Dzień dobry wszystkim -
Miałem bestię czasu z tym Mini. W styczniu zacząłem mieć problemy z moim R60. Samochód zatrzymał się nagle mojej żonie w drodze do pracy. Okazało się, że to alternator. Więc dostałem nowy, wraz z nowym akumulatorem i je wymieniłem. Potem zaczął wyrzucać kod, który mógł dotyczyć kilku różnych rzeczy. Wymieniłem czujniki wałka rozrządu, ten sam błąd. Okazało się, że to uszczelka pokrywy zaworów. Więc wymieniłem uszczelkę (i zrobiłem wymianę oleju/filtra/uszczelki obudowy filtra). Kiedy to się skończyło, zacząłem dostawać błąd czujnika szyny paliwowej (opublikowany w innym wątku). Lokalny mechanik znający euro polecił najpierw wymienić pompę paliwa, ponieważ było to bardziej prawdopodobne, więc... wymieniłem ją na pompę bezpośrednio z Mini. Nadal dostawałem błąd... Skończyło się na wymianie całej szyny paliwowej, jak również czujnika.
Samochód wydaje się teraz działać dobrze, poza tym, że sporadycznie dostaję kod błędu P1338. To, co udało mi się znaleźć, to to, że jest to prawdopodobnie związane z łańcuchem rozrządu, ale może to być również kilka innych rzeczy.
Naprawdę potrzebuję wskazówek i/lub sugestii.
Dzięki.

#3 ·
Podczas gdy czekasz, aż jeden z bardziej kompetentnych członków forum zaoferuje pomoc, wygoogluj:

"mini cooper p1338 code" (bez cudzysłowów) i odwiedź linki.

Błąd dotyczy niezgodności między położeniem wałka rozrządu dolotowego a wału korbowego.
Dzięki. Tak, wygooglowałem to i zobaczyłem je również jako możliwe problemy. Łańcuch rozrządu pojawiał się częściej na różnych forach i stronach, które sprawdzałem, niż wałki rozrządu lub wały korbowe, ale może to być cokolwiek. Ponieważ nie mam czytnika kodów specyficznego dla BMW/mini ani czegoś do zresetowania modułu komputera, mogę skończyć zanieść go do lokalnego warsztatu w celu diagnozy. Po prostu chcę mieć jakieś zrozumienie problemu, zanim się zdecyduję.

#4 ·
Ten kod wskazywałby bezpośrednio na łańcuch rozrządu i byłby pierwszym miejscem do sprawdzenia, tj. dopasować narzędzia blokujące i zmierzyć różnicę na wałku rozrządu wlotowym to najlepszy sposób, aby to zrobić, jeśli samochód przejechał ponad 60000 mil, jest w sferze łańcucha, który wymaga wymiany, ponieważ tak robią, wielu jeździ do około 100 tys. mil, ale powoduje o wiele więcej uszkodzeń silnika, jeżdżąc poza czasem przez długi czas itp., stwierdziłem, że traktowanie łańcuchów rozrządu jako elementu serwisowego po 60 tys. mil jest lepszym rozwiązaniem, gdy silniki te działają poza czasem przez długi czas, opóźnione działanie powoduje wyższe temperatury spalania i uszkodzi pierścienie i uszczelki trzpieni zaworów, a także bez narzędzia skanującego, któremu można zaufać, aby zobaczyć wszystkie kody, naprawdę ryzykujesz, że nie zobaczysz wszystkich problemów itp.

#5 ·
ten kod wskazywałby bezpośrednio na łańcuch rozrządu i byłby pierwszym miejscem do sprawdzenia, tj. zamontować narzędzia blokujące i zmierzyć różnicę na wałku rozrządu dolotowego to najlepszy sposób, aby to zrobić, jeśli samochód przejechał ponad 60 000 mil, jest w zakresie łańcucha, który wymaga zrobienia, jak to robią, wiele z nich działa do około 100 tys., ale powoduje o wiele więcej uszkodzeń silnika, działając przez długi czas poza czasem itp., stwierdziłem, że traktowanie łańcuchów rozrządu jako elementu serwisowego 60 tys. jest lepszym rozwiązaniem, gdy silniki te działają przez długi czas poza czasem, opóźnione działanie powoduje wyższe temperatury spalania i uszkadza pierścienie i uszczelniacze trzpieni zaworów, a także bez narzędzia skanującego, któremu można zaufać, aby zobaczyć wszystkie kody, naprawdę ryzykujesz, że nie zobaczysz wszystkich problemów itp.
Samochód ma nieco ponad 42 000 mil, ale mogę sprawdzić łańcuch rozrządu.
Dzięki!

#7 ·
Zrobiłem jakiś czas temu Countrymana z 2012 roku z przebiegiem 60 tys. km i stwierdziłem, że pęknięty jest punkt obrotu prowadnicy łańcucha rozrządu, który utknął w sitku pompy oleju. Miałem również samochody z przebiegiem poniżej 50 tys. km z awariami łańcucha, teoria za tym jest spalanie oleju i brak utrzymywania oleju na maksymalnym poziomie. Myślę, że potrzebujesz bardziej kompleksowego skanowania diagnostycznego, aby sprawdzić, co jeszcze jest zapisane, jeśli w ogóle coś jest.

#9 ·
zrobiłem jakiś czas temu Countrymana z 2012 roku z przebiegiem 60 tys. km, w którym punkt obrotu prowadnicy łańcucha rozrządu był uszkodzony i tkwił w sitku pompy oleju. Miałem też samochody z przebiegiem poniżej 50 tys. km z awariami łańcucha, teoria za tym jest spalanie oleju i brak utrzymywania oleju na maksymalnym poziomie, myślę, że potrzebujesz bardziej kompleksowego skanowania diagnostycznego, aby zobaczyć, co jeszcze jest zapisane, jeśli w ogóle coś jest,
Myślę to samo. Mam kilka lokalnych warsztatów, które mają odpowiednie skanery do tego. Myślę, że to dobry następny krok, aby dokładniej zidentyfikować problemy.

#11 ·
doda te solenoidy są trzymane przez pojedynczą śrubę torx na górze głowicy, tj. wydechową obok rurki bagnetu i wlotową pod obudową filtra powietrza i tuż nad napinaczem łańcucha przy kolektorze dolotowym i rurze PVC, uwaga, nie dokręcaj zbyt mocno tej śruby torx podczas ponownego wkładania, może to zerwać gwinty

#12 ·
poniżej zdjęcie nowych oryginalnych elektrozaworów Pierburg i zdecydowanie najlepszych

#15 ·
Są ich dwa, jeden do wlotu i jeden do wylotu, ponieważ twój to silnik turbo N18, może nawet jeden jest uszkodzony i ulegają awarii z wiekiem, kolega pracuje w salonie BMW i mówił, że wymieniają ich dużo, muszę przyznać, że też miałem wiele z przerywanymi usterkami, a niektóre powodują zwarcie, które topi sterowniki w ECU, więc to, że jeden wygląda dobrze, nie zawsze jest prawdą.

#16 ·
Są dwa z nich, jeden dla wlotu i jeden dla wylotu, ponieważ twój to silnik turbo N18, może nawet jeden jest uszkodzony i psują się z wiekiem, kolega pracuje w salonie BMW i mówił, że wymieniają ich dużo, muszę przyznać, że też miałem wiele z przerywanymi usterkami i niektóre, które powodują zwarcie, które topi sterowniki w ecu, więc tylko dlatego, że jeden wygląda dobrze, nie zawsze tak jest,
Sprawdziłem ten z przodu silnika w pobliżu bagnetu i zaworu klimatyzacji. Będę musiał sprawdzić drugi pod obudową filtra powietrza później, kiedy będę miał trochę więcej czasu.

#17 ·
Kiedy je odłączasz, nie ciągnij za wiązkę przewodów. Zawsze używam narzędzia z haczykiem, aby wsunąć się między część zaciskową czujnika a wtyczkę. Te wtyczki mogą być nieco kruche.

#19 ·
Możesz znaleźć usterkę w wiązce przewodów, która to powoduje, dzielą one zasilanie. Wskazówka byłaby w głębszym skanowaniu diagnostycznym, jeśli znajdziesz inne komponenty z kodami flag, może to wynikać ze wspólnego zasilania lub jeden z elementów na tym wspólnym zasilaniu ulega awarii i przeciąga inne rzeczy połączone z nim poprzez zasilanie ECU, tj. wszystkie bezpośrednie zasilania z ECU pochodzą z regulowanych wyjść napięcia ECU, niektóre to 12 V, niektóre to 5 V.

#20 ·
możesz znaleźć usterkę wiązki przewodów, która to powoduje, dzielą one zasilanie. Wskazówka byłaby w głębszym skanowaniu diagnostycznym, jeśli znajdziesz inne komponenty z kodami flag, może to wynikać ze współdzielonego zasilania lub jeden z elementów na tym współdzielonym zasilaniu zawodzi, przeciągając inne rzeczy połączone z nim przez zasilanie ECU, tj. wszystkie bezpośrednie zasilania z ECU pochodzą z regulowanych wyjść napięcia ECU, niektóre to 12 V, niektóre to 5 V
Czy żel/smar dielektryczny byłby przydatny w tego typu sytuacjach na złączach?

#22 ·
mogą stwierdzić, że są to stare kody, a reset może je usunąć i nie stanowić problemu. Trzeba je zresetować, a następnie przejechać samochodem przez dobrą godzinę ze zmiennymi obrotami od biegu jałowego do 5 tys. Powiedzmy, że to sprawi, że system vanos będzie działał, więc wszystkie kody, które wrócą w tym momencie, są usterką.

#23 ·
Mam Mini Countryman z 2014 roku z przebiegiem 137 000 mil. Zabrałem go do dealera Mini w zeszłym lipcu, aby został serwisowany z powodu utraty oleju, co podejrzewałem, że wynikało z jego spalania, a nie z faktycznego wycieku, ponieważ nie było żadnych widocznych wycieków oleju. Wymienili pokrywę zaworów i uszczelkę. Dwa miesiące później ten sam problem. Mini chciało wtedy wymienić łańcuch rozrządu, ponieważ powiedzieli, że to znany problem. Zapytałem, dlaczego nie sprawdzili go, gdy pokrywa zaworów była zdjęta, jeśli to znany problem, ich odpowiedź sprawiła, że ​​uwierzyłem, że zapłacę małą fortunę za dalszą wymianę części. Zabrałem go do innego mechanika, znalazł wióry metalu w filtrze oleju. Następnie znalazł i wymienił uszkodzony napinacz łańcucha rozrządu, a metalowy kawałek był zaklinowany między łańcuchem rozrządu a obudową zaworu, powodując powstawanie wiórów metalu. Wymienił również łańcuch rozrządu. Od czasu wymiany łańcucha rozrządu otrzymuję kody P1338. Zabrałem go z powrotem do mechanika, dokonał drobnej regulacji rozrządu i nadal otrzymywałem ten kod P1338, samochód przechodzi w tryb awaryjny, gdy pojawia się ten kod. Do tej pory wymieniłem oba czujniki położenia wałka rozrządu, oba elektrozawory VVT i świece zapłonowe. Nadal otrzymuję ten kod.

#24 ·
Mój jest z 2015 roku i ma 42 tys. mil. Wymieniłem (w tej kolejności) - alternator i akumulator (alternator padł i zabił akumulator w tym procesie), membranę pokrywy zaworów PCV, czujniki wałka rozrządu, uszczelkę pokrywy zaworów, filtr oleju, uszczelkę pokrywy filtra oleju, miedzianą uszczelkę śruby spustowej miski olejowej, olej, pompę paliwa, szynę paliwową, czujnik szyny paliwowej, filtr powietrza i wreszcie elektrozawory VVT. Dokładnie sprawdziłem wszystko pod maską, aby upewnić się, że wszystkie połączenia elektryczne są podłączone i zabezpieczone. Sprawdziłem również bezpieczniki... Błąd nadal pojawia się losowo. Zabieram go w piątek do lokalnego mechanika, aby wykonał diagnostykę i prawdopodobnie zresetował ECU, ponieważ nie mam narzędzia diagnostycznego BMW/Mini i nie mogę znaleźć nigdzie w Internecie sposobu na zresetowanie ECU.

#25 ·
Wymiana zaworu PCV i odłączenie akumulatora w celu zresetowania ECU były moimi kolejnymi próbami. Jeszcze jedna rzecz, o której zapomniałem wspomnieć, po zresetowaniu kodu P1338 za pomocą skanera OBD2, samochód działa świetnie, dopóki ten kod nie pojawi się ponownie. Co dziwne, powrót kodu trwa dłużej rano w chłodniejszych/bardziej wilgotnych warunkach powietrznych niż wtedy, gdy wychodzę z pracy w cieplejszych/bardziej suchych warunkach powietrznych. Nie otrzymuję kodu podczas 10-milowej jazdy do pracy, ale otrzymuję go milę od pracy. Zjeżdżam na pobocze, aby go zresetować, wraca w ciągu kilku minut.

#26 ·
To samo tutaj. Z zimnym silnikiem, po zresetowaniu go za pomocą mojego uniwersalnego skanera OBD2, kasuje kod, ale pojawienie się kodu zajmuje trochę czasu. Jeśli silnik jest ciepły, pojawia się w ciągu około mili. Dam znać, co powie mój lokalny warsztat w piątek i czy reset ECU zadziała.

#28 ·
Tylko mały wkład w to, jeśli próbujesz zdiagnozować tego rodzaju usterkę bez dobrego narzędzia diagnostycznego, hmmm, mówiąc w ten sposób, nie jestem pewien, czy w ogóle mógłbym to zrobić, więc ważne jest, aby mieć szansę na odczytanie pełnych danych na żywo i mieć pewność, że wszystkie kody są widoczne, problem z tanimi, generycznymi narzędziami diagnostycznymi polega na tym, że generalnie odczytują one tylko kody oparte na emisji i kody P, czyli kody tylko dla dealerów, które nie zawsze są odczytywane, a także nie obejmują wystarczająco szczegółowych informacji na żywo, tzn. kiedy szukam takiej usterki, mam uruchomione dane na żywo i mam takie rzeczy jak kontrola lamda i ciśnienie powietrza wlotowego, a duży klucz to rzeczywiste i przepisane pozycje vanos, ponieważ zmieniają się one wraz z obrotami, mogę z tym silnikiem obserwować pozycje, a następnie zacząć poruszać wtyczkami i wiązką przewodów, obserwując, jeśli coś zmieni się z powodu ruchu, znalazłem przerywaną usterkę, poniżej znajduje się zrzut ekranu z jednego z narzędzi diagnostycznych, których używam, i dane na żywo w cooper s, aby mieć pojęcie o poziomie potrzebnym do zrozumienia tych silników i rozrządu itp.,
Image
Image
Image
Image
Image
Image
Image
Image
Image
Image
powyżej znajdują się zrzuty ekranu z kilku samochodów losowo z danych na żywo po tym, jak silniki zostały przebudowane i miały nowe katalizatory i czujniki 02 oraz prawidłowe ustawienie czasu, używam ich jako szablonu, gdy składam jeden z powrotem i sprawia problemy ze starych części na zewnątrz przebudowy silnika, tj. dla ecu, elektrozaworów oleju vanos, wiązki przewodów lub sterowania vvt itp., z każdych 10 samochodów, w których robię odświeżanie silnika, co najmniej połowa z nich ma inne usterki, które po naprawieniu wnętrz i upewnieniu się, że są one w porządku, mogę przejść do naprawy innych rzeczy, stoję przy tym, że naprawiam każdy samochód i za stałą stawkę czasami oddaję wiele godzin za darmo, w przeciwieństwie do warsztatów, które po prostu dodają koszty robocizny, moim zdaniem kluczowy jest proces, a posiadanie narzędzi diagnostycznych do tego jest kluczowe.

#29 ·
Powyżej znajdują się zrzuty ekranu z kilku samochodów losowo z danych na żywo po odbudowie silników i zamontowaniu nowych katalizatorów i czujników 02 oraz prawidłowym ustawieniu czasu. Używam ich jako szablonu, gdy składam jeden z powrotem i psuje się ze starych części na zewnątrz odbudowy silnika, tj. dla ecu, elektrozaworów oleju vanos, wiązki przewodów lub sterowania vvt itp., z każdych 10 samochodów, w których przeprowadzam odświeżanie silnika, co najmniej połowa z nich ma inne usterki, które po naprawieniu wnętrzności i upewnieniu się, że są one prawidłowe, mogę przejść do naprawy innych rzeczy. Jak stoję, naprawiam każdy samochód i za stałą stawkę czasami oddaję wiele godzin za darmo, w przeciwieństwie do warsztatów, które po prostu dodają koszty robocizny, moim zdaniem kluczem jest proces, a posiadanie narzędzi skanujących, aby to zrobić, jest kluczem
100% - Dlatego idę do warsztatu. Nie jest to jednak lokalny dealer Mini. Początkowo zabrałem go do nich i powiedziano mi, że sama wymiana uszczelki pokrywy zaworów będzie kosztować 2800 $...

#31 ·
Dziękuję Mike, świetna rada! Nie tylko posiadanie odpowiednich narzędzi, ale także wiedza, jak skutecznie ich używać!
Jak wciąż mówię ludziom z tymi silnikami, diabeł tkwi w szczegółach i trzymaj się z daleka od eBay lol

#36 ·
OK....więc zaniosłem to do technika w celu przeprowadzenia odpowiedniej DIAGNOZY. Wrócili z informacjami, że czujniki wałków rozrządu powodowały problem z podciśnieniem (oringi były za małe) i że czujnik ciśnienia oleju był zablokowany w pozycji otwartej. Zrobili również test dymny i był problem z samą pokrywą zaworów. Więc dostałem nową pokrywę zaworów, czujnik oleju i 2 nowe czujniki wałków rozrządu i wymieniłem każdy z nich. Dziś rano dostałem nowe czujniki wałków rozrządu, zainstalowałem je i samochód uruchomił się bez problemów. Pojadę nim na lunch i zobaczę, czy pojawią się jakieś błędy.

#37 ·
Więc, ponieważ ktoś zmienił o-ringi lub czujniki, dość losowa rzecz, nowa dla mnie,

#38 ·
so as someone changed the o-rings or sensors , fairly random thing new to me,
Sprawdziłem uszczelki typu O-ring z tych, które tam były, w porównaniu z tymi z nowych czujników, a te z nowych czujników były zauważalnie większe. Kiedy je założyłem, było bardzo ciasno, w przeciwieństwie do miernego dopasowania tych, które tam były.

#42 ·
Dzięki za aktualizację kenwrecwulfe i powodzenia! Ja też w piątek oddałem swój samochód mechanikowi, doszedł do wniosku, że mogą to być nieoryginalne czujniki położenia wałka rozrządu, które założyłem z Advanced Auto parts. Czekamy na czujniki OEM od Mini. Dam znać, jak to u mnie zadziała.
nie uwierzysz, ile kłopotów powoduje używanie złych, tanich części z rynku wtórnego w tych samochodach, zmora mojego życia

#45 ·