MINI Cooper Forum banner

Olej z przewodu odmy pokrywy zaworów

51K views 24 replies 6 participants last post by  flightops  
#1 ·
Cześć wszystkim

Czy ktoś wie, ile oleju powinno wydobywać się z przewodu odpowietrznika pokrywy zaworów?
Spodziewałem się zobaczyć mgłę/parę, ale olej wycieka (patrz 2 zdjęcie). Z rury wydechowej wydobywa się dym. Czy to nadmierna ilość oleju dostaje się do dolotu, czy to normalne?

To model podstawowy 2. generacji.

Dzięki.

#2 ·
Tak, wszystkie tak robią, a tym bardziej, gdy silnik jest zużyty. Jeśli spala olej, uszczelniacze zaworów również są powszechne, również w nowych silnikach. Używają plastikowych, metalowych pierścieni olejowych, a to wszystko jest do bani.

#3 ·
Istnieje możliwość, że gumowa membrana/PCV jest pęknięta. Znajduje się pod pokrywą na prawo od połączenia na pokrywie zaworów. Jest to niezwykle trudne do usunięcia bez uszkodzenia jednego lub więcej delikatnych zaczepów, które utrzymują małą pokrywę. Można dostać się tylko do dwóch zaczepów za pomocą wykałaczki, aby je zwolnić, ale możliwe jest zdjęcie pokrywy za pomocą delikatnego dotyku. Możesz również znaleźć zamienną membranę i pokrywę na Ebay za niewielkie pieniądze (nie daj się namówić na wymianę całej pokrywy zaworów za ogromne pieniądze). Kiedy membrana jest pęknięta, wystąpi nadmierne zużycie oleju i dym, a być może nawet kod błędu, silnik może nie pracować równomiernie na biegu jałowym, a moc spadnie. Jeśli sprawdzisz membranę (i miałbym zamienną pokrywę i część pod ręką przed próbą usunięcia pokrywy PCV na wypadek, gdybym ją uszkodził) i nie ma pęknięcia, to masz coś innego.

#4 ·
poniższy zestaw
lub najtańsza nowa pokrywa na rynku wtórnym, użyłem kilku z nich i działają ok
oryginalne kosztują blisko 400 funtów,
jeśli samochód pracuje na biegu jałowym, zawór pcv jest w porządku, wszystkie wypychają trochę oleju z odpowietrznika, to normalna rzecz, możesz zamontować zbiornik wychwytujący, jeśli dużo dymi przy nadmiernym obrocie, to znaczy, że jeśli dymi, to bardziej prawdopodobne, że silnik jest zużyty lub uszczelki trzpienia itp., również jeśli dymi z odpowietrznika, wypychając zbyt dużo oleju do pcv i wlotu, prawdopodobnie oddycha zbyt dużo z blow past na pierścieniach tłokowych, jeśli warto włożyć puszkę seafoam do oleju i uruchomić ją na 100 mil, to zrobi kilka rzeczy, usunie cały brud wpływający na pierścienie olejowe na tłokach i olej powrotny w nich, pomoże również w rozbiciu oszklenia na otworach, tj. stosowanie w pełni syntetycznego oleju ma tendencję do powodowania większego oszklenia, pozwala to na większy blow past, ponieważ pierścienie nie wbijają się tak, aby uszczelnić, dlatego olej mineralny jest używany do wbijania wielu silników, jeśli uszczelki trzpieniowe pomogą usunąć brud z uszczelek, może warto przy wymianie oleju i filtra dodać trochę stop leak do uszczelek trzpieni zaworów w oleju, to pachnie gumą,

#5 ·
Dzięki, @mike1967 i @Scudder. Właściwie wymieniłem membranę kilka dni temu, ponieważ nie byłem pewien, czy przeciekała (nie przeciekała). Czy ten olej trafia bezpośrednio do kolektora dolotowego, czy też jest jakiś filtr po drodze?

Zamówiłem kilka butelek Seafoam, ale muszę znaleźć przyczynę, zanim wyczyszczę silnik. Samochód ma małą moc na zimno. Mój przebieg na gazie jest również okropny... będę musiał sprawdzić wtryskiwacze.

#6 ·
Tak, odpowietrznik w tych silnikach wchodzi bezpośrednio pod port wlotowy numer 4 na głowicy, tzn. numer 4 nie jest tam, gdzie myślisz, że jest, w tych silnikach cylinder numer 1 to koniec skrzyni biegów, a numer 4 to koniec koła pasowego pompy wody, w silnikach z turbodoładowaniem odpowietrznik wpływa na cylindry 1 i 2, gdzie odprowadza olej do kolektora dolotowego, jeśli wypycha dużo oleju przez rurę odpowietrznika, może to być spowodowane wysokim ciśnieniem w skrzyni korbowej spowodowanym zużytymi pierścieniami tłokowymi lub oszkliwionymi otworami, ponieważ oleje w pełni syntetyczne powodują to bardziej niż oleje mineralne, stwierdziłem, że Seafoam może to nieco odwrócić, ale nie zastąpi brakujących pierścieni tłokowych z metalu, tzn. jeśli są zużyte, to jeden z tych, które to naprawiają lub nie, a jeśli nie, to przynajmniej będzie wiadomo, że to robota silnika, a nie marnowanie czasu na wymianę rzeczy, które tego nie potrzebują, poniższy link to test, który trzeba wykonać, aby się upewnić, ponieważ silniki te muszą mieć określone ciśnienie, aby dobrze funkcjonować
uwierz mi, właśnie to przeszedłem z moim po odbudowie i użyłem najnowszych pierścieni tłokowych, okazało się, że pierścienie olejowe, które były pokryte metalem z tworzywa sztucznego, były do bani i skrzynia korbowa również podczas wybiegu, naprawienie odpowiednich pierścieni tłokowych naprawiło to.

#7 ·
Dzięki za szczegółowy opis, Mike. Wkrótce zrobię test szczelności.

Podłączyłem analizator spalin do rury wydechowej - to samo urządzenie, które jest używane podczas kontroli emisji spalin. Raport diagnostyczny, który otrzymałem, wskazuje na nieszczelność podciśnienia w kolektorze dolotowym. Emisja spalin jest najwyraźniej bardzo wysoka (patrz załącznik).

#8 ·
Co powoduje wysokie stężenie węglowodorów (HC)?
Poniżej znajdują się typowe usterki, które mogą powodować wysokie stężenie węglowodorów (HC). Węglowodory to w zasadzie surowe paliwo, znane również jako benzyna. Wysokie emisje węglowodorów (HC) są prawie zawsze oznaką słabego zapłonu paliwa. Jednak nie zawsze system zapłonowy silnika jest odpowiedzialny za wysokie emisje węglowodorów. Czytaj dalej.
1. Niewłaściwy kąt wyprzedzenia zapłonu - Kąt wyprzedzenia zapłonu silnika jest mierzony w stopniach przed lub po górnym martwym punkcie (TDC). Przykładem awarii wyprzedzenia zapłonu byłby przypadek, gdy wyprzedzenie zapłonu silnika musi być ustawione na 10 stopni przed górnym martwym punktem (BTDC), a zamiast tego jest ustawione na 15 stopni BTDC. Ta usterka spowoduje nie tylko „awarię funkcjonalną” podczas kontroli emisji spalin, ale także zwiększy emisję węglowodorów (HC). Kalifornia dopuszcza odchylenie 3 stopni +/- od ustawienia wymaganego przez producenta. Uwaga: pojazdy nowszych modeli mogą nie mieć rozdzielacza, dlatego nie będzie wymagana regulacja czasu. W tych silnikach czas jest sterowany elektronicznie przez ECU (Engine Control Unit).
2. Uszkodzone elementy zapłonu Układ zapłonowy Twojego pojazdu składa się z cewki/cewek zapłonowych, rozdzielacza*, pokrywy rozdzielacza*, wirnika rozdzielacza*, przewodów zapłonowych i świec zapłonowych. Jeśli którykolwiek z tych elementów jest uszkodzony, silnik wytworzy wysokie stężenie węglowodorów. Częstym powodem słabego działania elementów zapłonu jest nagromadzenie węgla. Wysokie napięcie zapłonu przemieszczające się przez kieszenie powietrzne w tych elementach tworzy węgiel. Węgiel działa jako izolator między ścieżkami elektrycznymi, zmniejszając energię wymaganą na świecy zapłonowej do prawidłowego zapalenia mieszanki powietrze/paliwo w komorach spalania. *Silniki bez rozdzielacza nie mają tych elementów.
Image

Image

Regularny przegląd spalin Stacja kontroli spalin STAR Naprawa kontroli spalin​

Mila:​
3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 30

3. Uboga mieszanka paliwowa - Każdy stan, który spowoduje, że niezmierzona ilość powietrza dostanie się do kolektora dolotowego, a ostatecznie do komór spalania, spowoduje wysokie stężenie węglowodorów (HC). Ten stan nazywany jest ubogim wypadaniem zapłonu. Takie usterki, jak wycieki podciśnienia i wycieki uszczelek, powodują ubogie mieszanki paliwowo-powietrzne. To samo zrobią pęknięte, odłączone lub źle poprowadzone węże podciśnieniowe. Należy również pamiętać, że wiele elementów silnika opiera się na podciśnieniu silnika w celu prawidłowego działania. Jeśli którykolwiek z tych elementów jest uszkodzony, zewnętrznie lub wewnętrznie, może również powodować duże wycieki podciśnienia. Dobrym przykładem takiego elementu jest serwo hamulcowe Twojego pojazdu.
4. Uszkodzony katalizator - Uszkodzony katalizator (CAT) może być odpowiedzialny za wysokie emisje HC, CO i NOx. Katalizator, powszechnie nazywany CAT, jest elementem zaprojektowanym do kontynuowania procesu spalania w sobie i emitowania bardziej dokładnie spalonej i mniej szkodliwej emisji zawierającej spaliny. Najdokładniejszym sposobem sprawdzenia, czy katalizator Twojego pojazdu działa wydajnie, jest użycie analizatora spalin. Niestety, to narzędzie jest dość drogie. Testowanie CAT powinno być przeprowadzane w stacji naprawy kontroli emisji spalin.
Niektóre oczywiste objawy uszkodzonego CAT mogą obejmować:
a. Duża utrata mocy powyżej 15-25 mil na godzinę. Może to wskazywać, że katalizator jest zatkany i ogranicza przepływ spalin.
b. Silny zapach siarki lub zgniłych jaj wydobywający się z wydechu w sprawnie działającym pojeździe. Może to wskazywać, że katalizator nie spala paliwa całkowicie, zamiast tego przechowuje je, a następnie uwalnia jako siarkowodór.
c. Głośne grzechotanie słyszane z wnętrza CAT. Może to wskazywać na uszkodzony podłoże katalizatora. Możesz upewnić się, że ten dźwięk nie jest spowodowany luźnymi elementami wydechu, tj. pękniętymi kołnierzami tłumika, luźnymi rurami wydechowymi, luźnym lub pękniętym kolektorem wydechowym.
5. Uszkodzone elementy wtrysku powietrza - Wadliwa pompa smogowa i powiązane elementy układu emisji powodują wysokie stężenie HC. Układ wtrysku powietrza ma na celu wprowadzenie dodatkowego tlenu, po systemie pomiarowym, do spalin silnika w momencie, gdy opuszczają one kolektor wydechowy lub bezpośrednio przed wejściem do katalizatora; w ten sposób całkowicie spalając pozostałe paliwo (HC) w spalinach.

6. Niska kompresja cylindrów - Ta usterka jest jednym z mniej powszechnych problemów powodujących wysokie stężenie HC, z którymi się spotykamy. Powody, dla których silnik może mieć niską lub zerową kompresję w jednym lub kilku cylindrach, mogą obejmować takie rzeczy, jak spalone zawory dolotowe lub wylotowe, uszkodzone prowadnice i/lub uszczelki zaworów, uszkodzone pierścienie tłokowe i spalone uszczelki głowicy. Test kompresji cylindrów na mokro/sucho zdiagnozuje tę usterkę. Często, jeśli taki problem istnieje, będzie to bardzo oczywiste. Powinieneś zauważyć nierówną pracę na biegu jałowym.

#9 ·
Moje były jak twoje, wadliwe. Nowy tłok kontroli oleju, pierścienie tłokowe odnowione, silnik odnowiony i teraz wszystko znowu bardzo niskie, po wymianie kilku części, takich jak czujniki 02 i odpowietrzniki itp., ponieważ myślałem, że to nie mogą być pierścienie, ponieważ właśnie założyłem nowe, lekcja się opłaciła, moje pierwsze odczucie to te cholerne pierścienie tłokowe, czasami najgorszy przypadek to właśnie to.

#15 ·
moje były takie jak twoje, wadliwe nowe pierścienie tłokowe do kontroli oleju, silnik został przerobiony i teraz wszystko znowu bardzo niskie, po wymianie kilku części, takich jak czujniki 02 i odpowietrzniki itp., ponieważ myślałem, że to nie mogą być pierścienie, ponieważ właśnie założyłem nowe, lekcja odrobiona, moim pierwszym odczuciem były te cholerne pierścienie tłokowe, czasami najgorszy przypadek to właśnie to
Cześć Mike, czy przerobiłeś cały silnik, czy tylko pierścienie tłokowe i uszczelniacze zaworów? Dzięki

#10 ·
Również zdecydowanie sprawdź łańcuch rozrządu

#11 · (Edited)
Wczoraj zabrałem samochód do lokalnego warsztatu, aby odczytać kody błędów:
Ich narzędzie skanujące pokazało trzy kody, z których dwa są powiązane:

Czujnik O2 przed katalizatorem (upstream): wiarygodność
Kod 10946 (BMW 2AC2)
Kod 10947 (BMW 2AC3)

Czujnik MAP: wiarygodność
Kod 11111 (BMW 2B67)

Nie mam na czym się oprzeć, ale kody czujnika O2 mogą oznaczać ubogą mieszankę paliwową (nie udało mi się znaleźć wiarygodnego źródła). A może czujnik O2 jest uszkodzony. W każdym razie będę musiał to zweryfikować, zanim zacznę wymieniać części.

Czy ktoś ma kompletną listę kodów błędów BMW? Moje kody nie znajdują się na tej liście.

#12 ·
Czujnik O2 przed katalizatorem (upstream): wiarygodność może być spowodowana przez wiele rzeczy, czujniki O2 są jedną z nich, ale twój kod mówi o wiarygodności, co dla mnie oznacza, że działa, ale zbiera problemy z innego miejsca,,, kiedy samochód pracuje na biegu jałowym, ustawia się jako pętla otwarta, gdy jest gorący, tj. wstępnie ustawiona mapa biegu jałowego, gdzie czujnik mapy, czujnik temperatury i przepustnica działają jako jedno, aby utrzymać ustalony skład mieszanki paliwowo-powietrznej, aby pozostać na biegu jałowym, po naciśnięciu pedału przyspieszenia, ecu przełącza się na pętlę zamkniętą,,, pętla zamknięta przejmuje wtedy mieszankę paliwowo-powietrzną silnika,,, rzeczy, które źle na to wpływają, to spalanie oleju, wycieki powietrza, ograniczenie wlotu, tj. samochody z turbodoładowaniem, zawory wlotowe z nagarem, uszkodzony wtryskiwacz, który przecieka lub jest zatkany, wszystko wpływa na działanie,,, pracuję nad tymi usterkami od lat i nawet ja czasami dochodzę do punktu, w którym muszę to przyznać,,, chyba że masz dobry czujnik w pierwszej kolejności, bardzo trudno jest wskazać niektóre z tych problemów,,, ponieważ czujnik O2 może działać, ale jego parametry mogą być wadliwe w pewnych temperaturach lub warunkach i wydawać się działać,,, właśnie to miałem na jednym, ten sam problem, bieg jałowy był wszędzie, spowodował problem jak twój czujnik mapy, wymieniłem go, pomogło, ale nie wyleczyło, okazało się, że prawdopodobnie czujnik kat O2, który zeskanowałem i działał, tylko nie przy odpowiednich napięciach, czujniki O2 są bardzo powszechne w tych silnikach, ponieważ pracują gorąco i spalają olej, co spowalnia je i zatyka,,, z nowymi czujnikami zaczynasz od wiedzy, że działają poprawnie i to właśnie tutaj silniki otrzymują wszystkie swoje dane, aby działać poprawnie przy prawidłowej mieszance,,, powszechne jest również pokrywa zaworów powodująca ubogie działanie, odłącz blok rury do kolektora dolotowego, zobacz, czy działa lepiej, tak, wymień go, może być kilka komponentów, które sumują się, aby działał źle, radości silników Prince i emisji

#13 ·
Tak, masz rację, czasami to wygląda jak szukanie igły w stogu siana.

W tej chwili uważam, że są to najbardziej prawdopodobne przyczyny, w kolejności:

• Wyciek podciśnienia (samochód ma nawet lekkie falowanie na biegu jałowym)
  • Pokrywa zaworów
  • Wtryskiwacze paliwa
  • Świeca(e) zapłonowa(e)
  • Uszkodzony czujnik MAP
  • Uszkodzony czujnik O2

Jeszcze raz dziękuję, Mike.

#14 ·
Przechodzę przez tę listę cały czas z nimi. Dwie główne pozycje, które należy traktować jako przebieg, a jeśli samochód miał ciężkie życie lub spalał olej, to czujniki 02. Wszystko, co robią te silniki, opiera się na tym, co te czujniki odbierają i mówią do ECU, jakie powietrze i paliwo są potrzebne itp., a także łańcuch rozrządu musi być prawidłowy, ponieważ to również źle na to wpłynie.

#17 ·
Myślę o zrobieniu tej pracy również. Mając nadzieję, że głowica, blok silnika i tłoki są w porządku. Chociaż silnik teraz działa dobrze... ale jestem pewien, że nie na długo. Ma 147000 km.
Przez 3-częściowy, masz na myśli 3-częściowy pierścień zgarniający olej? Przepraszam, że zawracam głowę, niewiele rozumiem, nie jestem mechanikiem. 😬

#18 ·
Myślę o zrobieniu tego zadania. Mam nadzieję, że głowica, blok silnika i tłoki są w porządku. Chociaż silnik teraz działa dobrze... ale jestem pewien, że nie na długo. Ma 147000 km.
Przez 3-częściowy masz na myśli 3-częściowy pierścień zgarniający olej? Przepraszam, że zawracam głowę, niewiele rozumiem, nie jestem mechanikiem. 😬
bmw w silnikach fabrycznych stosuje jednoczęściowy dolny pierścień kontroli oleju, wykonany z powlekanego nylonu i metalu i są one w porządku dla 80-100k, gdy otwory nie są bardzo zużyte, problem polega na tym, że podczas odświeżania tych silników otwory będą bardzo lekko owalne, a pierścienie te nie osadzają się tak dobrze jak solidny metalowy pierścień tłokowy na dolnym zestawie pierścieni, tj. zapobiegają przedostawaniu się oleju do pierścieni kompresyjnych, jako takie, więc lepsze solidne metalowe pierścienie lepiej trzymają swój kształt i lepiej uszczelniają na dłużej, jak stwierdziłem, dlatego teraz używam tych zestawów pierścieni we wszystkim, co odbudowuję, ponieważ można ustawić szczeliny 180 stopni od siebie i są po prostu lepsze w porównaniu do plastikowego typu fabrycznego,,

poniżej zdjęcia 3-częściowych pierścieni olejowych

280955

#19 ·
zdecydowanie mi to nie przeszkadza

#20 ·
#21 ·
Bardzo dziękuję!! Rozumiem już.
Czy muszę je kupić? jak gdzieś wcześniej pisałeś.
tak, zdecydowanie najlepsza opcja, tylko nie wciskaj tłoków z powrotem do cylindrów, dużo gęstego oleju i delikatne pchanie, używam drewnianego uchwytu młotka najpierw, aby lekko wepchnąć je w dół otworu, ustaw wał korbowy na dole skoku, gdzie można sięgnąć do śrub, załóż górne łożysko przed wepchnięciem tłoka, ułatwia to zadanie, robię 1 i 4, a następnie obracam wał korbowy, a następnie robię 2 i 3, ponieważ są na tym samym suwie.

#22 ·
#23 · (Edited)
Dziękuję za udostępnienie tych wszystkich informacji za darmo. Tutaj, gdzie jestem, wiele warsztatów nie chce nawet odbudowywać tych silników; więc staram się zdobyć jak najwięcej wiedzy. Nie będę tego sam odnawiał; nie mam narzędzi, ani miejsca, ani wystarczającej wiedzy; a te wymagają specyficznej wiedzy, jak mi się wydaje. Poproszę mojego mechanika o wymianę wszystkich śrub, o których mi mówiłeś, uszczelki głowicy i pierścieni tłokowych. Powiedziano mi, że wymiana uszczelniaczy zaworów również sprawia problemy; czy można wymienić uszczelniacze zaworów bez dotykania czegokolwiek innego na głowicy?